Land of Nuts

August 2021

Hvis vi skal tilplante et stort skovlandbrug skal vi kunne producere frøplanterne selv. Og hvis vi skal bruge egne frøplanter skal vi være nogenlunde sikre på ophavet til frøplanterne.
Derfor har vi lavet arboretet, Land of Nuts, syd for pilerensningsanlægget hvor de hassler, kastanjer og valnødder vi har står nogenlunde isoleret fra vilde artsfæller, så vi er sikre på ophavet til de frø der kommer ud af det.
I Land of Nuts har vi plantet:
1. Begge forældrene til kastanjerne i kastanjealleen 3 af hver.
2. 6 udvalgte sorter af almindelig valnød.
3. 5 udvalgte sorter af europæisk hassel / tyrkisk træhassel hybrider.
4. 4 udvalgte sorter af frugttræet Asimina triloba også kendt som paw-paw eller indianerbanan.
Nr. 1-3
Træer vi mener er nyttige i et skovlandbrug der producerer basisfødevarer og skal være med til at forsyne vores landbrug med frø, kan blive til træer i vores egen planteskole og be-træ vores skov og landbrugsarealer.
Nr. 4
Asimina triloba som er en af initiativtagernes specialinteresse, stammer fra det centrale USA og kan tåle hård frost.
Asimina triloba er medlem af sukkeræblefamilien som ellers er en tropisk plantefamilie med medlemmer som cherimoya og soursop (guanábanna) som nogen måske kender fra de varme lande.
Asimina triloba giver en mangolignende frugt med en meget “tropisk” smag ligesom de mere berømte medlemmer af familien.
Fordi valnød og kastanje bliver rigtigt store træer, er der lige nu ret meget plads imellem træerne, denne plads prøver vi at udnytte til f.eks. hassel og pawpaw. Med tiden vil vi udvide med bærbuske og der er også rig mulighed for at udnytte jorden mellem rækkerne til f.eks. flerårige afgrøder som asparges eller jordskokker i alle årene hvor træerne vokser sig større.
Derefter vil pladsen mellem træerne kunne bruges til afgræsning.
Vores håb er at en stor del af landbruget om 10-15 år består af afgrøder der vokser på træer som opbygger liv i jorden og er et landbrug som gavner naturen og klimaet i stedet for at nedbryde det.
Hybriden af almindelig hassel og træhassel giver en hassel med lidt større nødder hvor planten opfører sig mere som et træ end en busk hvilket er praktisk i storskaladrift.

Fremtidig planteskole

Ved at isolere alle fire arter på denne måde sikrer vi os at frøene med stor sandsynlighed giver gode planter og vi har en genbank for gode sorter som kan bruges til f.eks. podekviste hvis nogen en dag skulle være interesserede i at producere podede planter til Permatopia, eller måske til salg.
Vi vil også plante et par ren tyrkisk træhassel i skoven, hvor frøene kan bruges til at producere grundstammer til hasselhybriderne. Grundstammer til de andre arter kan produceres direkte af frøplanterne.
Ideen er hermed givet videre, hvis nogen kunne have lyst til at give sig i kast med det.

Status på træerne

Som de fleste vil have bemærket så er de fleste af de nye træer plantet i rør.
Dette er af flere årsager.
Først og fremmest er det for at forhindre nedbidning og vind.
Derudover har hasselhybriderne og kastanjehybriderne tendens til at udvikle sig buskagtigt hvilket tildels kan forhindres ved at tvinge dem op mod lyset i et mørt rør.
Asimina triloba frøplanter kan ikke tåle direkte sol i deres første år, men skal have direkte sol når de er voksne for at producere frugt. Derfor står triloba planterne i gennemskinnelige rør som fjernes efter en 4-5 år.
Rørene ser ud til at virke godt bortset fra valnød, hvor de har skadet træerne ved at de ikke er modnet af i efteråret - sandsynligvis på grund af varmen i røret og træerne er derfor frosset meget tilbage. Rørene på valnødderne er nu fjernet og vi håber de kommer sig, selv om et par stykker har det lidt skidt lige nu.
Træhaslerne, pawpaw og kastanjerne klarer sig godt i rørene, selv om vi har lidt problemer med, at sneglene kan komme op og spise skudspidserne når de kan kravle op inde i røret.

Hvor kommer træerne og ideerne fra?
Westergårds planteskole

Sorterne til land of nuts kommer fra Lars Westergårds planteskole i Kerteminde. Han har arbejdet med forædling af nødder og kastanjer siden 2003 for at tilpasse dem til danske forhold. Ham har vi snakket meget med og det er hans arbejde vi bygger videre på.

Tom Wahl

Kastanje farmer fra Wisconsin som har lavet mange foredrag om hvordan man mest effektivt anlægger en kastanjefarm. Søg på youtube.

Mark Sheppard

Har skrevet bogen Restoration Agriculture og driver New Forrest farm i Wisconsin hvor han dyrker 25 ha med bl.a. kastanjer i et alley cropping system kombineret med hold af køer og grise.

Maj 2021

I har sikkert alle sammen set og undret jer over kastaniealleen i skoven, som nogen af jer var med til at plante for lidt over et år siden. Og nogen vil måske også have bemærket Land of Nuts syd for Pilerensningsanlægget.
Disse to projekter er en del af en afsøgning af hvordan et storskala permakulturlandbrug kunne se ud.
I permakulturen vil vi gerne væk fra den heftige jordbearbejdning, som mange traditionelle afgrøder, herunder specielt korn kræver. Jordbearbejdningen ødelægger mikrolivet i jorden, laver erosion og det er dyrt i tid, penge og diesel.
En løsning kunne være at begynde på at flytte vores madproduktion op i træerne og omlægge til skovlandbrug og gøre nye forsøg og erfaringer med denne form for landbrug. At gøre helt konkret erfaringer med hvordan vi får omlagt vores egen skov til madproducerende skov. Da træer ikke skal sås og høstes hvert år og selv kan finde ud af at holde ukrudt nede, når de bliver store nok.
Spisekastanjer er mere eller mindre en kartoffel, der gror på et træ. Nødden er stor og stivelsesholdig modsat traditionelle nødder, som er rige på fedt og protein. Den kan laves til mel og potentielt erstatte en stor del af de basiskalorier som en gennemsnitsdansker indtager i form af mel, brød, ris og pasta. Den er også væsentligt sundere, det glykæmiske index er meget lavere end hvedemel og den er glutenfri. Det gør så også at det er svært at få rene kastanjeboller til at hæve, men knækbrød, pandekager, vafler og jordbærkage virker fint hos os, yum yum og vi eksperimenterer videre med kastanjemel, f.eks. vil vi forsøge os med pasta, så vi kan være klar i køkkenet, når kastanjerne begynder at falde ned fra træerne.
Som bekendt er spisekastanjen ikke hjemmehørende så nordligt, men kommer fra Syd og Centraleuropa, og den kan godt lide lidt mere varme end vi har her. Dog er der mange gamle træer, der giver kastanjer i Danmark af varierende kvalitet. Bl.a. fordi man ikke har forsøgt at tiltrække deciderede sorter i Danmark som passer til klimaet. Det vil vi gerne råde bod på med kastanjealleen.

April 2021

Lørdag den 17.april blev der plantet 8 træer, 6 kastanjer og to pawpaw, og omkring dem blev der dække med ukrudtdug og flis.

April 2020

nutsSå blev land of nuts bag pilerensningsanlæget også plantet. Det skal fungere som en genbank for gode sorter af valnødder, hassel og kastanjer.
Vi har plantet seks sorter af valnød, seks træhasselshybrider, og seks kastanjer af sorterne Marigoulde, og Rousset de Ney.
Marigoule og Rousset de Nay er forældrene til de kastanjer der er plantet i skoven, så nu kan vi selv lave tilsvarende frøplanter. Træhassler er krydsninger af almindelig hassel og tyrkisk træhassel, som giver hasler med større nødder, hybrid vigor og planter der opfører sig mere som træer og ikke buske, hvilket er en fordel hvis de skal passe ind i kastanjesystemet.

Permatopia har nu taget et kæmpestort skridt mod permakultur. Et af de største uløste problemer er hvordan kan man lave et permakulturelt storskala landbrug som potientelt kan producere mad til milioner af mennesker. Skovlandbrug er et rigtigt godt bud og vi har nu vores eget skrovlandbrug projekt og en genbank med genetik til at producere frøplanter af de mest oplagte afgrøder til skovlandbrug i dansk klima. Dvs spisekastanjer, valnødder og træhassel.