Trods betydelig indskrænkning af gruppemedlemmer sidst på året 2020, valgte vi at fortsætte med andehold. Aktuelt har vi 3 ænder og en andrik.
Kulden har påvirket til et par perioder med pause i æglægningen, der ellers startede i slutningen af januar. En af ænderne var særlig svækket, så hun har været taget fra flokken en kort periode (anbefaling fra dyrlæge). For ikke at skulle bruge energi på hierarki kampe og få ro til at samle kræfter igen var hun i egen indhegning ved siden af de andre - med egen sovevogn osv.
Fugleinfluenzaen sætter sine begrænsninger for hvilke udfoldelsesmuligheder ænderne kan få i år: Vi har lavet en lille indhegning til den faste flok.
Målet er at holde antallet af ællinger nede på 15. Når de er store nok, rykkes de til små indhegnede og overdækkede områder i stillehaven.
I dag (23.oktober) er det sidste chance for at besøge vores andegård, mens alle stadig er hjemme.
I morgen lørdag kl. 8, begynder vi at slagte og fra kl. 9 er der plukning af ænder i laden. Alle jer som har bestilt and/ænder skulle gerne have booket jer ind på en dag, hvor I kommer og plukker og vi glæder os til at se jer til et par timers hygge og andeplukning.
Hvis du ikke har købt en and, men gerne vil lære at plukke er du også rigtigt hjerteligt velkommen. Vi har ca. 10 ænder, som du kan øve dig på og byens bedste instruktører. Vi regner med at slagte ca. 30 ænder lørdag og de sidste 10 søndag.
Tak for alt jeres opmærksomhed, overskudssnegle, interesse og deltagelse i andeprojektet.
Andegruppen er glade for vores første år med ænder, men også lidt slidte efter mange åbne/lukkevagter og lige nu en smule vemodige over, at de nu skal forvandles til mad. Vi glæder os til at se jer i morgen eller søndag.
Vi har: 4 ænder 1 Andrik. 10 Ællinger. Den ene and er skruk og ligger på 23 æg. Forventet klækning 3/6-20. 2 andre ænder er i gang med at etablere reder med d.d. henholdsvis 10 og 12 æg. 1 (mor)- and går med ællingerne nede mellem drivhusene og er pt. ikke æglæggende.
Vi vil gerne have etableret 2 mobile andehuse, som kan flyttes rundt på gården i jagten på snegle. Der er brug for nogle stykker, som går i gang med dette projekt.
Alle ællinger er tænkt til slagtning, når de er 21-24 uger gamle.
Projektet er finansieret via private indskud. Der er dog en mellemregning, med hønsegruppe i forbindelse med foder og halm, som afregnes efter salg og slagtning.
Den 25/1-20 blev det første æg lagt og d.13/2-20 havde vi 3 æglæggende ænder. Vi ville gerne have, at de ællinger vi fik udruget ikke var beslægtede, så som skrevet tidligere blev de to ænder, som var søster og bror sendt retur til Naturplanteskolen og fra d. 20/2-20 lod vi ænderne beholde deres æg.
Vores plan var, at vi skulle have to rugende ænder med ca. 12 æg i hver rede. Det syntes de 2 ænder ikke. Den 25/2-20 holdt de op med at lægge æg, lagde sig begge til rette i samme rede og rugede målrettet i 33 dage på 10 æg og lige nu ved vi, at der er 7 ællinger under de to damers varmer maver.
De to andre ænder, som er fra August 19, er ved at være klar til at lægge æg. De kommer til at beholde deres æg fra start, sådan at der forhåbentligt kommer 2 nye kuld ællinger igen i midten af Maj og 2 kuld igen i juli.
Andegårde. Vi vil gerne have at vores andegårde er mobile, så ænderne kan flyttes rundt på gården.
Nu bor ænderne ved de permanente bede, hvor de har gået og ryddet for snegle og æg. Ællingerne vil når de er 5 uger gamle komme ned og bo mellem drivhusene, hvor vi er ved at etablere Andegård nr. 2. Her vil de skulle gå til de er 24 uger.
Uanset hvor ænderne er placeret, er de på arbejde i forhold til at holde bestanden af snegle i ave, gøde jorden og vokse sig store og stærke.
Foder. Ænderne hører ind under landbruget og er økologiske. Det ville have været så oplagt at indsamle husholdningsrester og lade det være en del af deres kost, men det går ikke. Ænderne spiser det foder de selv finder, suppleret med økologisk byg og foderpiller.
Fremtid.
Vi håber i 2020, at få min. 40 ænder til slagtning. Hvis det lykkes:
Der er ingen af os som har erfaringer med ænder, så projektet bærer meget præg af at være learning by doing.
Der har været stor eufori da det første æg kom og ællingerne klæggede, masser af kørsel og bytten rundt for at få gode dyr og usikkerhed og tvivl i forhold til hvad er rigtigt og forkert omkring ænder, hvordan ser en god andegård ud osv. osv.
Med risiko for at lyde som konerne med æggene, håber vi at vore projekt, kan være med til at styrke vores permakulturelle ambitioner og vores fælles økonomi.
Andegruppens medlemmer er Anne Gormsen, Anne Tørnæs, Aase , Bodil, Tina , Kirsten Jung, Signe Glahn, Sannemarie.
Den gamle landbrugsgruppe godkendte i april 2018 opstart af et andeprojekt i Permatopia – denne godkendelse blev dog efterfølgende sat på holdt, fordi det blev vurderet at vi ikke havde den fornødne arbejdskraftressource til at gennemføre projektet på forsvarlig vis.
Sannemarie havde dengang lavet et stort og grundigt forarbejde om projektet og dette ligger nu som grundlag for version 2.0.
Vi er en gruppe, der vurderer at tiden, ressourcerne og muligheden for endelig at sætte gang i andeprojektet foreligger nu.
5 økologiske moskusænder - ca 7 mdr gamle og endnu ikke kønsbestemte - som vi har fået fra Aiah på Naturplanteskolen – dog på den betingelse at Aiah får 2 af dem retur til foråret.
Ænderne skal have primært ophold i/ved de permanente bede, hvor vi har haft rigtig mange snegle i eftersommeren og derfor har brug for hjælp til bekæmpelse af disse
Hen over vinteren har ænderne fået lov at låne det mobile hønsehus, som alligevel står tomt – og indhegningen omkring de permanente bede kan fint fungere som andegård vinteren over.
Gruppen består pt af: Sannemarie, Tina, Signe G, Anne G, Anne T og Aase – samt plads til endnu 2 and-dele med i alt indskud på 3.200 kr.
En andebesætning på 1 andrik og 3 hunner
Ænderne skal være med til at bekæmpe snegle og andet kryb – i de permanente bede og evt udlånes til andre områder
De vil begynde at lægge æg til foråret – til udrugning og evt salg
De skal udruge ællinger, som vi vil fodre op og slagte i efterår/vinter 2020.
De skal give os mulighed for at følge vores mad fra start til slut.
De skal gøde og deres redemateriale indgå som jordfordring i bedene.
De skal lære os at omgås dyr med respekt og kærlighed.
Moskusanden er en robust fugl, den kan klare sig ude i helt ned til minus 12 grader, den er venlig og imødekommende, den rapper ikke. Hunnerne er gode æglæggere og gode til at ruge og passe deres ællinger.
Moskusanden er en stor kødfuld and, de slagtes 20 uge gamle og vejer på det tidspunkt mellem 3,5 og 5 kg.
Moskusandens kød er fedtfattigt og smagfuldt. Det er det som hedder berberiand i køledisken.
Moskusanden er kønsmoden når de er 10-11 mdr gl. En hun kan klække et kuld på op til 20 ællinger, men det anbefales, at holde kuldene på mellem 10-15 ællinger.
Hunnerne lægger dagligt æg undtagen når de er skruk, så hen over forår og sommer vil en hun enten kunne få mellem 2-3 kuld eller producere et kuld og ca. 80 æg. Ællingerne kan klare sig selv fra de er 4 uger gamle.
Den 17/11-19 fik vi 5 gratis Moskusænder i vinterlogi af Aiha fra Naturplanteskolen. Aftalen var at vi passede dyrene hen over vinteren og at Aiha fik en han og en hun tilbage i Marts/April 20. Der var så lige det at de 5 ænder var 4 andrikker og en and.
Vores drøm og plan med at få ænder i Permatopia var og er :
Så vi startede en bytteforretning.
Vi fik byttet en andrik til to ænder fra Louise i Haslev og fik to ænder foræret af Maria på Møn, vi forærede en andrik væk og i slutningen af februar puttede vi en andrik og hans søster i en flyttekasse og returnerede dem til Aiha. Og så havde vi 1andrik og 4 ænder, som skal danne grundstammen til den stolte Permatopiaand.
skal være en omgængelig, social og venlig and, det skal være en stor kødfuld and, som er god til at ruge og passe sine ællinger og den skal have det bedste mulige liv i de ca. 24 uger, den kommer til at leve. Vi tænker at ænderne skal slagtes her, så vi ikke skal ud i noget dyretransport.
Ænderne bliver i første omgang solgt som stalddørssalg. Der er regler som foreskriver, at man gerne må sælge slagtede uåbnede ænder. Så vi tænker på samme måde, som vi gjorde med hønsene, at der bliver budt ind til store plukkedag, når den tid kommer.