Ænder

Oktober 2022

Fra moskusande-gruppen:
Det blev til 2 kuld i år:
Som nævnt sidst: 7 i første kuld fra 12. maj.
I anden omgang (hvor vi stort set ikke har rørt æggene) lykkedes det den grå and at udruge 15 ællinger. Æggene klækkede 3. juli.
Udflugt: Den 1. september tog 6 ud af de 7 fra første kuld en god flyvetur hen på containeren og de høje vinduer. Herfra spiste de blade af træerne, som de skovænder, de oprindelig er!
Da det lykkedes at få dem tilbage i andegården, måtte de desværre under net, indtil vi næste dag klippede vingefjer.
Plads og kost: Ændernes areal er udvidet ad flere omgange – og det kan godt mærkes på mængden af tilskudsfoder, at de selv finder en del spiseligt. Især mængden af foderpiller er mindre.
Samliv: Vi har i år ladet dem alle gå sammen. Efterhånden som de er blevet gamle nok (2 ½ til 3 måneder) er ællingerne blevet lukket sammen med de voksne.
Det er gået uden de store gnidninger, da arealet jo er forholdsvis stort. Grupperne sover dog adskilt i kuld samt 3 voksne for sig selv.
Æg: Nogle af de unge hunænder er begyndt at lægge æg, så vi i øjeblikket kan samle 2 æg ind hver dag.
Fremtid: Vi har overvejet helt at lukke ned for moskusandeholdet, da det er et stort arbejde – især med ællingerne – og vi er få om det! Men vi kan registrere, at nærværet af ænder har betydning for snegle trykket: Det område i bedene, de ikke har opholdt sig tæt på, var i en periode plaget af snegle!
Planen er at vi fortsætter med de 3 voksne hunænder samt en lille gruppe ung-ænder (hunner). Elvis (og de unge andrikkerne) får altså ikke længere plads i andegården.
Slagtning: Vi overvejede pga. de 7 ugers aldersforskel på kuldene at slagte ad 2 omgange, men er nu landet på en enkelt slagtedag, den 26. november.
Det annonceres på Podio, så man kan bestille sin juleand – og selv plukke den!

Juni 2022

Ingen æg fra den første rede blev til noget.
Fra den fælles rede, hvor 2 ænder rugede sammen, kom der 7 levedygtige ællinger (udklækket 12. maj) ud af 24 æg.
Nu ligger der igen en and på rede med omkring 10 æg (vi prøver at forstyrre så lidt som muligt) … hvis der kommer ællinger ud af disse, sker det start juli.
Vi har haft problemer med rotter og afprøver i øjeblikket at holde området fri for spildt foder ved at fodre 4 gange i døgnet - og placere foderskåle på bakker og fade, når der fodres såvel ude som inde. Desuden skrabes evt. spildt foder ud af bunden i deres sovevogne/-huse om morgenen, så der virkelig ikke er noget at komme efter – men en del arbejde for os! Vi kunne helt sikkert godt bruge ekstra hænder til især frokost og det sene eftermiddagsmåltid (mellem 16 og 17.30). Behovet for hjælp bliver ikke mindre i sommerferie perioden!
Restriktionerne i forbindelse med fugleinfluenza blev ophævet, inden vi fik sat overdækningsnet op.

April 2022

Vores faste flok af moskusænder har overvintret i det røde hus.
De er nu delt op og placeret i 2 områder, hvor den ene and fortsat befinder sig i det røde hus, hvor den ruger på 12 æg. I en anden indhegning ligger to ænder på fælles rede (24 æg) i det ene af dobbelthusene, mens andrikken overnatter i det andet.
Desværre mislykkedes første rugning, så vi forsøger igen.
Ud over forskellige omplaceringer har vi planer om at ovedække en del af andegården med net og har i den forbindelse brug for at få sat egestolper op.
Vi håber at kunne finde hjælp til denne opgave indenfor landbruget.

Oktober 2021

Som de fleste ved, har vi en periode haft en gruppe store ællinger gående i jordbærmarken.
Nu er alle imidlertid tilbage i andegården ved Nye Permanente Bede (NPB), hvor de fortsat går opdelt i deres oprindelige kuld. - Bortset fra en, der får lov at besøge naboerne en gang imellem .
De 18 ællinger er vokset godt til og er blevet ung-ænder, der nyder deres sidste tid på større områder, hvor de kan græsse, bade og bevæge sig mere.
Som de fleste ved, har vi en periode haft en gruppe store ællinger gående i jordbærmarken. Nu er alle imidlertid tilbage i andegården ved Nye Permanente Bede (NPB), hvor de fortsat går opdelt i deres oprindelige kuld.
Andeslagtning er planlagt til søndag d. 14. november og der er lavet opslag, så interesserede kan købe – og gerne selv deltage i plukning osv.
I NPB har vi haft god gavn af ænderne som snegle-bekæmpere, hvor vi kun har set ganske få store (udvoksede) snegle i år og vores afgrøder står fortsat flot i bedene.
Andehold er en naturlig del af et permakulturelt landbrug og arbejdet med ænderne bør derfor også være en naturlig del af dette = høre under arbejdsforpligtelsen her.
Vi foreslår, at ænderne fra 2022 indgår som en del af NPB.

Juni 2021

Vi har brugt tid og kræfter på at gøre andegården klar og sikker til de nye små beboere: Der er konstrueret et par ællingegårde og lavet flere indhegninger - plus flytninger.Som de fleste ved, har vi en periode haft en gruppe store ællinger gående i jordbærmarken. Nu er alle imidlertid tilbage i andegården ved Nye Permanente Bede (NPB), hvor de fortsat går opdelt i deres oprindelige kuld. - Bortset fra en, der får lov at besøge naboerne en gang imellem - De 18 ællinger er vokset godt til og er blevet ung-ænder, der nyder deres sidste tid på større områder, hvor de kan græsse, bade og bevæge sig mere. Andeslagtning er planlagt til søndag d. 14. november og der er lavet opslag, så interesserede kan købe – og gerne selv deltage i plukning osv. I NPB har vi haft god gavn af ænderne som snegle-bekæmpere, hvor vi kun har set ganske få store (udvoksede) snegle i år og vores afgrøder står fortsat flot i bedene. Andehold er en naturlig del af et permakulturelt landbrug og arbejdet med ænderne bør derfor også være en naturlig del af dette = høre under arbejdsforpligtelsen her. Vi foreslår, at ænderne fra 2022 indgår som en del af NPB. Det er blevet til 3 hold ællinger, 18 i alt (3 mere end vi satte som mål).
https://www.facebook.com/1404858713/videos/10223092138077574/
Kun et æg i hvert kuld gik tabt: hhv. et ubefrugtet æg og 2 døde ællinger inden udklækning.
Pga. problemet med rotter kan vi ikke have foder stående frit og må derfor have ekstra fodring midt på dagen, hvilket også kræver ekstra ressourcer.
Apropos ressourcer mangler andegruppen vikarer aktuelt og hen over sommeren. Ganske få har vist interesse og det er kun blevet til introduktion. Arbejdet med de helt små ællinger har nok været tillokkende, men det er også perioden med de fleste opgaver og særlige hensyn, samt jævnlige ændringer af rutiner i forhold til ællingernes (meget hurtige) udvikling. På sigt bliver opgaverne forventeligt mere overskuelige.
Fugleinfluenza: Reglerne om overdækning og indelukning af fjerkræ er nu ophævet, hvilket jo giver muligheder for at anvende ænderne efter hensigten rundt om i landbruget. Der er dog endnu ikke præcise aftaler om hvordan, hvor og hvornår.

april 2021

Trods betydelig indskrænkning af gruppemedlemmer sidst på året 2020, valgte vi at fortsætte med andehold. Aktuelt har vi 3 ænder og en andrik.
Kulden har påvirket til et par perioder med pause i æglægningen, der ellers startede i slutningen af januar. En af ænderne var særlig svækket, så hun har været taget fra flokken en kort periode (anbefaling fra dyrlæge). For ikke at skulle bruge energi på hierarki kampe og få ro til at samle kræfter igen var hun i egen indhegning ved siden af de andre - med egen sovevogn osv.
Fugleinfluenzaen sætter sine begrænsninger for hvilke udfoldelsesmuligheder ænderne kan få i år: Vi har lavet en lille indhegning til den faste flok.
Målet er at holde antallet af ællinger nede på 15. Når de er store nok, rykkes de til små indhegnede og overdækkede områder i stillehaven.

Oktober 2020

I dag (23.oktober) er det sidste chance for at besøge vores andegård, mens alle stadig er hjemme.
I morgen lørdag kl. 8, begynder vi at slagte og fra kl. 9 er der plukning af ænder i laden. Alle jer som har bestilt and/ænder skulle gerne have booket jer ind på en dag, hvor I kommer og plukker og vi glæder os til at se jer til et par timers hygge og andeplukning.
Hvis du ikke har købt en and, men gerne vil lære at plukke er du også rigtigt hjerteligt velkommen. Vi har ca. 10 ænder, som du kan øve dig på og byens bedste instruktører. Vi regner med at slagte ca. 30 ænder lørdag og de sidste 10 søndag.
Tak for alt jeres opmærksomhed, overskudssnegle, interesse og deltagelse i andeprojektet.
Andegruppen er glade for vores første år med ænder, men også lidt slidte efter mange åbne/lukkevagter og lige nu en smule vemodige over, at de nu skal forvandles til mad. Vi glæder os til at se jer i morgen eller søndag.

Maj 2020

Vi har: 4 ænder 1 Andrik. 10 Ællinger. Den ene and er skruk og ligger på 23 æg. Forventet klækning 3/6-20. 2 andre ænder er i gang med at etablere reder med d.d. henholdsvis 10 og 12 æg. 1 (mor)- and går med ællingerne nede mellem drivhusene og er pt. ikke æglæggende.
Vi vil gerne have etableret 2 mobile andehuse, som kan flyttes rundt på gården i jagten på snegle. Der er brug for nogle stykker, som går i gang med dette projekt.
Alle ællinger er tænkt til slagtning, når de er 21-24 uger gamle.
Projektet er finansieret via private indskud. Der er dog en mellemregning, med hønsegruppe i forbindelse med foder og halm, som afregnes efter salg og slagtning.

Januar 2020

Den 25/1-20 blev det første æg lagt og d.13/2-20 havde vi 3 æglæggende ænder. Vi ville gerne have, at de ællinger vi fik udruget ikke var beslægtede, så som skrevet tidligere blev de to ænder, som var søster og bror sendt retur til Naturplanteskolen og fra d. 20/2-20 lod vi ænderne beholde deres æg.
Vores plan var, at vi skulle have to rugende ænder med ca. 12 æg i hver rede. Det syntes de 2 ænder ikke. Den 25/2-20 holdt de op med at lægge æg, lagde sig begge til rette i samme rede og rugede målrettet i 33 dage på 10 æg og lige nu ved vi, at der er 7 ællinger under de to damers varmer maver.
De to andre ænder, som er fra August 19, er ved at være klar til at lægge æg. De kommer til at beholde deres æg fra start, sådan at der forhåbentligt kommer 2 nye kuld ællinger igen i midten af Maj og 2 kuld igen i juli.

Andegårde. Vi vil gerne have at vores andegårde er mobile, så ænderne kan flyttes rundt på gården.
 Nu bor ænderne ved de permanente bede, hvor de har gået og ryddet for snegle og æg. Ællingerne vil når de er 5 uger gamle komme ned og bo mellem drivhusene, hvor vi er ved at etablere Andegård nr. 2. Her vil de skulle gå til de er 24 uger.
Uanset hvor ænderne er placeret, er de på arbejde i forhold til at holde bestanden af snegle i ave, gøde jorden og vokse sig store og stærke.
Foder. Ænderne hører ind under landbruget og er økologiske. Det ville have været så oplagt at indsamle husholdningsrester og lade det være en del af deres kost, men det går ikke. Ænderne spiser det foder de selv finder, suppleret med økologisk byg og foderpiller.
Fremtid. Vi håber i 2020, at få min. 40 ænder til slagtning. Hvis det lykkes:

Der er ingen af os som har erfaringer med ænder, så projektet bærer meget præg af at være learning by doing.
Der har været stor eufori da det første æg kom og ællingerne klæggede, masser af kørsel og bytten rundt for at få gode dyr og usikkerhed og tvivl i forhold til hvad er rigtigt og forkert omkring ænder, hvordan ser en god andegård ud osv. osv.
Med risiko for at lyde som konerne med æggene, håber vi at vore projekt, kan være med til at styrke vores permakulturelle ambitioner og vores fælles økonomi.

Andegruppens medlemmer er Anne Gormsen, Anne Tørnæs, Aase , Bodil, Tina , Kirsten Jung, Signe Glahn, Sannemarie.

November 2019

Den gamle landbrugsgruppe godkendte i april 2018 opstart af et andeprojekt i Permatopia – denne godkendelse blev dog efterfølgende sat på holdt, fordi det blev vurderet at vi ikke havde den fornødne arbejdskraftressource til at gennemføre projektet på forsvarlig vis.
Sannemarie havde dengang lavet et stort og grundigt forarbejde om projektet og dette ligger nu som grundlag for version 2.0.
Vi er en gruppe, der vurderer at tiden, ressourcerne og muligheden for endelig at sætte gang i andeprojektet foreligger nu.

Projektbeskrivelse:

5 økologiske moskusænder - ca 7 mdr gamle og endnu ikke kønsbestemte - som vi har fået fra Aiah på Naturplanteskolen – dog på den betingelse at Aiah får 2 af dem retur til foråret.
Ænderne skal have primært ophold i/ved de permanente bede, hvor vi har haft rigtig mange snegle i eftersommeren og derfor har brug for hjælp til bekæmpelse af disse
Hen over vinteren har ænderne fået lov at låne det mobile hønsehus, som alligevel står tomt – og indhegningen omkring de permanente bede kan fint fungere som andegård vinteren over.

Økonomi:

Der blev allerede i 2018 indkøbt et lille andehus, badebassiner, foder -og vandbeholdere, murerbaljer til diverse, trådnet osv, så den del er på plads.
Vi påtænker at starte op som et privat initiativ med indskud af 400 kr pr and-del til dækning af foder, skaller, halm mm. Gruppen passer selv ænderne (ikke en del af KP-arbejdsforpligtelsen) samt modtager en slagtet and november 2020 – hvis ellers ikke ræven eller andre udfordringerne er kommet i vejen.

Gruppen består pt af: Sannemarie, Tina, Signe G, Anne G, Anne T og Aase – samt plads til endnu 2 and-dele med i alt indskud på 3.200 kr.

Planen:

En andebesætning på 1 andrik og 3 hunner
Ænderne skal være med til at bekæmpe snegle og andet kryb – i de permanente bede og evt udlånes til andre områder
De vil begynde at lægge æg til foråret – til udrugning og evt salg
De skal udruge ællinger, som vi vil fodre op og slagte i efterår/vinter 2020.
De skal give os mulighed for at følge vores mad fra start til slut.
De skal gøde og deres redemateriale indgå som jordfordring i bedene.
De skal lære os at omgås dyr med respekt og kærlighed.

Lidt info om moskusanden:

Moskusanden er en robust fugl, den kan klare sig ude i helt ned til minus 12 grader, den er venlig og imødekommende, den rapper ikke. Hunnerne er gode æglæggere og gode til at ruge og passe deres ællinger.
Moskusanden er en stor kødfuld and, de slagtes 20 uge gamle og vejer på det tidspunkt mellem 3,5 og 5 kg.
Moskusandens kød er fedtfattigt og smagfuldt. Det er det som hedder berberiand i køledisken.
Moskusanden er kønsmoden når de er 10-11 mdr gl.  En hun kan klække et kuld på op til 20 ællinger, men det anbefales, at holde kuldene på mellem 10-15 ællinger.
Hunnerne lægger dagligt æg undtagen når de er skruk, så hen over forår og sommer vil en hun enten kunne få mellem 2-3 kuld eller producere et kuld og ca. 80 æg. Ællingerne kan klare sig selv fra de er 4 uger gamle.

Begyndelse og opstart af andegård.

Den 17/11-19 fik vi 5 gratis Moskusænder i vinterlogi af Aiha fra Naturplanteskolen. Aftalen var at vi passede dyrene hen over vinteren og at Aiha fik en han og en hun tilbage i Marts/April 20. Der var så lige det at de 5 ænder var 4 andrikker og en and.
Vores drøm og plan med at få ænder i Permatopia var og er :

Så vi startede en bytteforretning.
Vi fik byttet en andrik til to ænder fra Louise i Haslev og fik to ænder foræret af Maria på Møn, vi forærede en andrik væk og i slutningen af februar puttede vi en andrik og hans søster i en flyttekasse og returnerede dem til Aiha. Og så havde vi 1andrik og 4 ænder, som skal danne grundstammen til den stolte Permatopiaand.

Permatopiaanden

skal være en omgængelig, social og venlig and, det skal være en stor kødfuld and, som er god til at ruge og passe sine ællinger og den skal have det bedste mulige liv i de ca. 24 uger, den kommer til at leve. Vi tænker at ænderne skal slagtes her, så vi ikke skal ud i noget dyretransport.
Ænderne bliver i første omgang solgt som stalddørssalg. Der er regler som foreskriver, at man gerne må sælge slagtede uåbnede ænder. Så vi tænker på samme måde, som vi gjorde med hønsene, at der bliver budt ind til  store plukkedag, når den tid kommer.