Flerårige Grønsager
Oktober 2022
Vi er begyndt at gøre de enkelte bede vinterklar.
Det vil i hvert fald vare resten af oktober måned.
Derefter skal vi i gang med en række vinteropgaver.
Der skal plantes en hel del flere træer og buske
I vores nye biodiversitetshegn som kommer til at danne vestsiden af Vangen.
Et lille område op mod pileskråningen vil vi tilplante med honningbær og selve skråningen, som har været tildækket
siden foråret, vil vi meget gerne beplante med forskellige passende buske, stauder og blomster, men teamet kan ikke overkomme den opgave og derfor sker det sikkert ikke.
Dammen skal gøres færdig. Sten i forskellige størrelser skal lægges på kanten/skrænter og derefter sætter vi et hegn op omkring dammen for mindre børns sikkerhed. Vi regner jo med at der kommer vand i dammen en dag.
Vi bliver nødt til at lægge en ekstra træstamme omkring alle bede på Vangen fordi ænderne hele tiden skraber jorddækket ud på gangarealerne. Kanterne er nemlig alt for lave.
Det fine kvashegn ud mod marken skal færdiggøres i løbet af vinteren.
Det gamle bed i frugthaven skal også gøres vinterklar. Bl.a. skal aspargesbedet luges, beskæres og tilføres noget næring, helst ålegræs.
September 2022
Vi har nu tilplantet de fleste bede på Vangen.
Det meste gror o.k. selv om tørken, insektangreb, ænder som går i og lægger sig i bedene + en masse ukrudt har været og fortsat er en stor udfordring.
Vi er dog meget glade for ænderne fordi de holder Vangen fri for dræbersnegle og så må vi acceptere at de ødelægger nogle planter.
Det samme gælder i bedet i frugthaven hvor ænderne bare går stille rundt og passer deres arbejde.
Sikke en fornøjelse.
Nu bliver det spændende at se hvordan interessen er, for de lidt anderledes afgrøder som vi dyrker.
Det er ikke muligt, med den arbejdskraft vi har til rådighed, at passe både Vangen og det gamle bed i frugthaven nogenlunde tilfredsstillende.
Det er ikke godt og det giver anledning til mange overvejelser over, hvordan det skal gå med de Flerårige Grøntsager til næste sæson.
Juni 2022
Etablering af Vangen er særdeles arbejdskrævende.
Bedene skal jævnes, renses for sten og ukrudt.
Vi sår og planter så meget vi kan mens duerne mæsker sig i de nysåede frø og små planter. Sneglene foretrækker små kålplanter.
Der skal også vandes for jorden er meget tør, knoldet og gold. Vi lægger jorddække på efterhånden.
Vangen kan blive en skøn og produktiv oase hvis vi kan samle kræfter nok til de første krævende etableringsår.
Det gamle bed i frugthaven er noget forsømt pt. men forhåbentlig bliver der kræfter til at vedligeholde det også.
De 4 ænder i det gamle bed klarer snegleopgaven til ug så de skal blive deroppe.
Vi har købt 4 ællinger (løbeænder) som med tiden skal holde Vangen sneglefri. De kommer i næste uge. Palle bygger et fint hus til dem.
Det giver naturligvis ekstra arbejde at passer 2 hold ænder men vi har brug for dem.
Alternativt skal vi på sneglejagt hver eneste aften og det er ikke muligt.
3 år er der gået siden vi såede asparges. De er blevet passet og plejet og nu kan vi høste de allerførste asparges. Ganske få endnu og vi må kun høste en måneds tid i år for ikke at svække planterne men til gengæld skulle de kunne give os dejlige asparges de næste 15 - 25 år.
150g x 4 er sat til salg i butikken.
April 2022
Vores nye område nede ved drivhusene har fået navnet VANGEN
Vi har rigtig, rigtig travlt med at lave en masse bede dernede.
Jorden er super hård, meget komprimeret og fuld af ukrudt / ukrudtsfrø.
Derfor bygger vi bedene oven over jorden med flere lag materiale: ren jord fra det gamle bed, pap, hestemøg / kompost, tørt græs og jord.
Samtidig arbejder vi på at gøre “højen” fin.
Jesper har lavet en trappe op til plateauet som nu er renset, jævnet ud og tilsået med græs. Siderne skal også renses for ukrudt, jævnes og tilsås
med forskellige blomster og jordforbedrende planter. Det vigtigste lige nu er at få jorden sået til hurtigt inden ukrudtet får overtaget.
Skråningen mod pilerensningsanlægget er dækket med plastik så den kan vente til vi forhåbentligt får tid og råd til at beplante den.
Og så har vi en lille sø. Dejligt. Håber virkelig at den kan holde på vandet.
De 2 åbninger i træ-rækken langs vejen ind mod Vangen er tilplantet med træer og buske af forskellig slags.
Vi har fået rigtig god hjælp til de mange og tunge opgaver indtil nu. Tusind tak til alle.
Vi har et stykke vej endnu inden vi kan så og plante i de nye bede, men det går fremad.
Vores 4 løbeænder har det godt oppe i det gamle bed i frugthaven men de må desværre ikke få mere end 40 m2 at boltre sig på. (fugleinfluenzarestriktioner) Måske skaffer vi dem et større sneglejagtområde v.h.a. noget overdækning.
Marts 2022
Vi er for alvor i gang med at planlægge det nye område mellem drivhusene og de nye permanente bede.
I grove træk var designet for området lavet men så blev vi for alvor i tvivl om placering af dammen. Palle lavede flere prøveboringer men der var nærmest ingen vand at se, selv om der lå store søer på overfladen. Der findes en meget, meget hård pløjesål ca. 40 cm nede, som vandet har særdeles svært ved at trænge igennem. Vi har nu valgt et sted til dammen hvor vi tror/håber på en smule vand.
Vi regner med at anskaffe nogle få løbeænder til at bekæmpe dræbersnegle. Det giver noget ekstra arbejde men hellere det end skulle på en ulækker sneglejagt hver eneste aften.
Etableringen af det store kvashegn, som skaber læ, adskiller ud til marken, og som giver mulighed for at have klatreplanter i sol og i skygge, er allerede kommet langt. Palle og Lene har hentet egestammer, boret huller og sat stammerne i og Jesper står for selve udformningen af hegnet. Der er kaldt til arbejdsdag, hvor stolperne skal stampes fast og en masse kvas er lagt klar til at komme i hegnet.
Vi håber på en effektiv arbejdsdag med super stemning for - vi får brug for mange flere af den slags arbejdsdage hen over sæsonen
Et nyt design skal gennemtænkes og arbejdet med at så og prikle fylder de næste par måneder.
Så snart at gravearbejdet, som vi har hyret en maskine til, er overstået får vi rigtig travlt med at etablere de mange bede og gangarealerne. Bedene skal tilføres en masse materiale og derefter skal de tilsås / tilplantes.
Og samtidig skal vi forsøge at holde ukrudtet nede, vande m.m og så er der lige det gamle bed i frugthaven som skal passes.
Rigtig meget arbejde venter men heldigvis har vi fået forstærkning i vores dejlige team og vi glæder os til i fællesskab at skabe en spændende og anderledes have, hvor nye afgrøder vokser frem, hvor permakulturelle og regenerative dyrkningsmetoder afprøves, og hvor produktion og æstetik samtænkes.
Vi prøver bare.
December 2021
I Flerårige grøntsager (bedet oppe i frugthaven) har vi gjort vinterklar de sidste par uger. Vi har givet rosmarin, artiskok og salvie vinterdyne på i form af hjemmelavede tunneller af ukrudtsdug. Vi har pakket pralbønnerne, som vokser op af kvashegnet, godt ind med hø, så de forhåbentlig kan overleve vinteren, skyde igen og fungere som flerårig plante. Og vi har luet og lagt jorddække mellem planterne, i form af noget af det græs der er blevet slået med le i frugthaven. Der er hele tiden noget i gang. Næste projekt er at få sat stopler i jorden langs vores asparges, så de kan få et lille trådhegn at læne sig op af når de kommer igen til foråret. Som så tit har vi fået uvurderlig hjælp af bl.a. Palle, der skaffe pæle i den rigtige størrelse fra skoven :)
November 2021
DE “FLERÅRIGE GRØNTSAGER" FLYTTER OG VOKSER.
Det allerførste skridt til “Flerårige grøntsager” blev taget i nov. 2019.
Vi ville gøre forsøg med at dyrke flerårige grøntsager. Vi havde ingen erfaringer med de planter og kendte knap nok navnene på dem men formålet / meningen med det stod klart. Vi ville dyrke “mad” uden at belaste kloden yderligere. Den udtalte jordbearbejdning, som en produktion af etårige afgrøder kræver, har store negativ indvirkning på jordbiologien samtidig med at den frigiver CO2.
Hvis vi ikke forstyrrer jorden og sikrer at den konstant er dækket af levende eller dødt organisk materiale, giver vi mikrolivet i jorden de bedste betingelser. Den biologiske aktivitet sikrer at mineraler og næringsstoffer bliver plantetilgængelige, at jordens evne til at holde på vand bedres og udvaskning af næringsstoffer mindskes. Derfor forsøg med flerårige planter.
Nu har vi lært en del og er klar til at skalere op. Samtidig kan vi se fornuften i at samle drivhusproduktion, flerårige grøntsager og nye permanente bede i et samlet demonstrationsområde på et areal som ligger centralt i.f.t. gæster og Permatopias egne beboere.
På området ligger der en stor jordbunke fra byggeriet. I stedet for at flytte den har vi valgt at lade den indgå i designet for området. Den skal formes og rettes til så den bliver pæn og anvendelig. Vi vil også lave en lille dam på området fordi den skaber mere natur, større alsidighed af fugle, insekter, planter og smådyr.
Området kommer til at bestå af mange forskellige bede med plads til større produktion af de forskellige afgrøder så vi forhåbentlig kan tilfredsstille efterspørgslen fra butik, køkken og restauranter.
Området mellem jordbunken og pilerensningsanlægget har ligget urørt siden byggeriet blev påbegyndt d.v.s. at i mindst 5 år har ukrudtsplanter - især skræpper og bynke smidt millioner af frø. Det er umuligt at anlægge bede og starte op med dyrkning der, så vi må bruge maskinkraft til at dybdepløje det lille område ligesom vi kommer til at hyre gravemaskine til det omtalte jordarbejde.
Vi vil dyrke de flerårige grøntsager uden brug af fossilt brændstof men for at vi overhovedet kan komme igang på dette område er vi nødsaget til at bruge maskinkraft.
Vi får brug for en eller anden bygning /skur el. lign. som hyggeplads, arbejdsplads, opbevaringsplads og ikke mindst til ly og læ og møder og info.
Vi har også planer om at lave et lille kvashegn fra pilerensningsanlægget til de nye permanente bede. Det giver mulighed for klatreplanter både i sol og i skygge og skaber en afgrænsning til de øvrige marker.
Indtil videre beholder vi det dejlige område med de gamle flerårige grøntsager.
Oktober 2021
I Flerårige Grøntsager er sæson 2021 gået godt, når vi måler på udbytte og erfaringer.
Når vi ser på arbejdsindsatsen fra medlemmerne, har der været en stor ubalance, som har skabt frustrationer og irritation hos nogle og dårlig samvittighed hos andre, og det duer jo ikke.
Lignende erfaringer er gjort i andre teams, og det har fået en gruppe under landbruget til at udfærdige et skriv med nye tanker og ideer.
Det ligger nu som bilag til dette landbrugs-KOO-møde (21/10) Læs det.
Bodil har orienteret teamet om planerne for et større demonstrationsområde fra øst for drivhusene til og med de nye permanente bede. I midten skal der etableres et nyt og større område med flerårige grøntsager.
Planerne for design og produktion skal diskuteres/besluttes i teamet i de kommende måneder.
Det bliver en kæmpestor og arbejdstung opgave at omdanne en kløver/græsmark til en smuk, produktiv og inspirerende permahave med flerårige grøntsager og spiselige blomster.
Sepember 2021
Højsæsonen i Fl. Grønt er slut og når vi tænker tilbage er det mængden af dræbersnegle i bedet som fylder mest. Mængden af dræbersnegle har betydet mere arbejde og reduceret udbytte. Mange planter er blevet spist af sneglene mens andre blev uspiselige for de kravlede på bladene og efterlod en hel del snegleslim.
Heldigvis er der enkelte afgrøder son sneglene slet ikke spiser eller rører.
På trods af ovennævnte har det samlede udbytte / salg været meget tilfredsstillende og samtidig er vi blevet en hel del klogere på, hvad der trives / ikke trives i vores bed, hvad der er mest efterspørgsel på og ikke mindst hvordan de enkelte afgrøder skal behandles/passes.
At salget har været tilfredsstillende skyldes især de to restauranters interesse for og køb af vores mere ukendte flerårige grøntsager m.m. Det er blevet ret tydeligt hvad restaurenterne efterspørger.
Vi har afholdet et møde med de andre teams i området for at afklare hvilke ønsker, behov og krav de enkelte teams har og hvordan vi kan samarbejde. For os gælder det om at finde en måde at samarbejde på som sikre en kraftig reduktion af dræbersnegle i vores bed.
Vi nåede frem til at den bedste løsning måske vil være at placere hønsegården rundt om vores bed.
Der er ikke truffet nogen som helst beslutning og vi i Fl. Grønt planlægger et nyt teammøde for at brainstorme om alternative muligheder for bedets fremtid.
August 2021
Det har været en lang og sej sommer i Fl. Grønt.
Når de fleste er på ferie og der skal vandes i tørre perioder og indsamles snegle hver eneste aften bare for at holde mængden af snegle i bedet lidt nede ( det ser ikke ud til at lykkes) . Der er og har været langt flere snegle denne sommer end vi tidligere har set. Det er stærkt frustrerende og demotiverede når vi laver eller køber nye planter og ser dem blive spist af snegle få dage efter udplantning.
Men opmuntring har der været. De 2 restauranter har vist stigende interesse for vores afgrøder og det er fantastisk. Det betyder en del høstarbejde men også indtjening. Vi sælger lidt til butikken og nu også til fælleskøkkenet.
Vi er ved at lære de flerårige grøntsager at kende og finde ud af hvilke der trives/ikke trives hos os og hvilke der synes at være potentiale i som fremtidig grøntsag i større skala.
Det blev muligt at lave en ny varmkompost i år fordi de frivillige hjalp godt til med forberedelserne . Der var fint fremmøde den aften vi satte komposten og den er allerede stukket om fordi temperaturen nåede op på 70 grader C meget hurtigt. Vi holder øje med temperaturen og ser om det bliver nødvendigt at stikke den om endnu engang.
Maj 2021
Det har været et par travle forårsmåneder i bedet.
Vi er begyndt at inddrage arealet mellem de 2 første bede. Det var tungt arbejde at fjerne græstørv og bagefter tilføre alm. jord til det kommende myntebed og mere stenet /sandet materiale til det kommende timianbed. I et mindre bed til rosmarin gjorde vi forsøg med dobbeltgravning (græstørvene blev lagt i to spadestiks dybde). Alle 3 krydderurtebede er nu delvis tilplantet. Adskillelsen mellem områder udgøres af en række rabarber. Desværre har vi ikke økonomi til at købe de nødvendige rabarberplanter. Mange andre planter må udelades i år p.g.a. økonomien.
Vores sortement at grøntsager er voksende og så må vi se hvordan de klarer sig her. Kvashegnet vil uden tvivl bedre betingelserne for flere af sorterne.
Nu bliver det spændende at se i hvilken grad køkkenet kan og vil aftage vores mere ukendte og bitre grøntsager og gøre forsøg med at integrere dem i menuerne eller vi skal sælge dem “ud af huset”.
April 2021
Vi har fået mulighed for at inddrage det stykke jord som ligger mellem vores to bede. Det består af flerårig græs/kløver/lucerne og kvik. Det er et stort og hårdt arbejde at etablere bede der, uden brug af maskiner.
Vi vil gerne omlægge hele stykket i år men må indse at det nok ikke lader sig gøre. Vi inviterer til “Fælles arbejdssøndag” på søndag i håb om at få hjælp til denne opgave.
Vi har planlagt at indkøbe en del planter af forskellig art til den videre etablering, både planter til bedene og forskellige klatreplanter til vores nybyggede hvashegn. Flerårige planter er dyre - flerårige økologiske planter er meget dyre så vi får ikke råd til alt det planlagte.
Det bliver en travl tid i bedet:
det første bed skal renholdes, justeres og færdiggøres
det andet bed tilplantede vi halvdelen af med hjemmeproducerede asparges sidste år mens resten skal færdiggøres med forskellige kål, løg og insektvenlige blomster
en del af det nye område skal blive til større krydderurtebede indrammet af rabarber.
Ellers alt vel hos de flerårige grøntsager.
Marts 2021
Vores team er forstærket med to personer og alle 6 fra sidste sæson fortsætter, så vi nu er 8 personer i teamet - alle med 50 %.
Der er kommet tiltrængt læ i vores bede. I løbet af vinteren har vi fået bygget et to-sidet kvashegn med en kæmpe arbejdsindsats af folk både i og uden for teamet.
Imellem vores 2 bede ligger et 5 meter bredt græsareal med 6 frugttræer. Efter tilladelse fra frugthaven vil vi langsomt inddrage det område i vores produktion.
Det østlige bed er næsten helt tilplantet mens det vestlige bed mangler en større del. Detaljerne her er næsten på plads, så den store diskussion nu er, hvordan det nye “græsareal" skal designes. Kvashegnet vil vi gerne beplante med klatrende planter som giver gode livsbetingelser for alskens fugle, insekter og smådyr og også gerne mad til os mennesker.
Alle vores beslutninger om forsøg, plantevalg, udvidelse/indskrænkning og designs er styret af de overordnede principper beskrevet i mandatpapirerne.
Særlige ønsker fra køkkenet prøver vi også at opfylde.
Vi har efterhånden et ret bredt sortiment men mængderne er ikke tilstrækkelige til at dække køkkenets behov. Vi bliver bedre.
Januar 2021

De flerårige grøntsager er gået i vinterhi. Bedene er dækket med kompost, halm og blade fra skoven.
Den ene af de 2 stakke med varmkompost som vi lavede i sommer, er lagt ud på det “gamle” bed mens en del af den anden stak er brugt i fremstillingen af vores hjemmelavede priklejord, i samarbejde med drivhusteamet.
Den megen blæst i frugthaven - og dermed i de flerårige grøntsager - er et stort problem / en belastning for planters og menneskers trivsel.
Derfor er vi, med accept fra frugthaven, gået igang med at lave et kvashegn på syd og vestsiden af bedet, for at skabe noget læ deroppe. Vi håber at et læhjørne deroppe også vil invitere til social hygge, møder m.m.
Vi har endnu ikke lavet en detailplan for den kommende sæsons produktion.
Oktober 2020
Det har været et lærerigt år for os alle i Flerårige grøntsager.
Mange typer afgrøder er afprøvet i meget lille skala, og det ville være nærliggende at udvide til flere/større bede, men det er der desværre ikke kræfter til. Vi har dog inddraget et bed mere, hvor vi i år har gjort 3 forskellige forsøg med at dyrke kartofler uden at grave jorden og uden vanding. Spændende resultater, som der burde arbejdes videre med.
I denne måned vil vi tilplante størsteparten af kartoffelbedet med aspargesplanter, som vi selv har lavet.
Lige nu går hønsene i bedet og skraber i jorden, og forhåbentligt tager de en masse snegle og snegleæg.
Vi er i fuld gang med at samle en masse frø, både til næste sæson og til salg.
August 2020

Hen over sommeren har det meste tid gået med at holde bedet rent for ukrudt, vande og udplante de sidste ting vi havde klar.
Sneglene er fortsat et stort problem og de har især været hårde ved de små kålplanter hvoraf mange er gået til. Vi forsøger igen at så og plante flere af dem og håber det går bedre. Vi må jo lære hvad der er muligt at dyrke under de vilkår vi har. Vi har solgt en lille smule af vores afgrøder i permatopiabutikken. Vi har gjort 2 forsøg med at lave varmkompost og vi har lært en masse. Den første kompoststak blev hurtigt alt for varm og måtte stikkes om flere gange. Den anden blev også hurtigt varm, vi stak den om, stakken væltede og så måtte vi igang igen. Det kræver øvelse at sammensætte stakkens indhold korrekt, at sikre den rigtige fugtighed og ikke mindst at sætte en stak så præcist at den ikke vælter. Vi prøver nok igen for det giver så meget mening at omdanne “affald” som findes på matriklen til et godt og levende materiale til gavn for jord og planter.
Juni 2020
Der er meget arbejde med etablering af bedet. Meget er sået, priklet og plantet ud. Nogle planter har vi købt. Lugearbejdet er virkelig en stor arbejdsbyrde men alle yder en god arbejdsindsats så det skal nok gå. Håber det bliver mindre til næste år. VI forsøger at få tydelig skiltning ved alle planter og vil sidenhen optegne hele bedet med planternes placering på en stor info-tavle.
Vi er i fuld gang med at plante og så i bedet. Mangler stadig en del. Det meste har vi selv sået, priklet og udplantet, men vi har også indkøbt nogle planter. Det andet bed, hvor der er lagt kartofler på forskellige måder, har vi endnu ikke set til - ligger dækket med fiberdug. Det lille asparges bed langs hegnet hvor der er plantet 20 asparges har det fint og de fleste asparges er kommet op.
Økonomi : Udgifter til frø og planter: 2223,50 kr Udgift til en vandspreder til vandslangen: 99,00 kr I alt: 2322,50 kr.
Indtægter: 0 kr
Vi mangler et medlem i teamet efter at Ulla er flyttet, men vi klarer os med hjælp af gode interessemedlemmer
Maj 2020
Vi er i fuld gang med at plante og så i bedet. Mangler stadig en del. Det meste har vi selv sået, priklet og udplantet, men vi har også indkøbt nogle planter. Det andet bed, hvor der er lagt kartofler på forskellige måder, har vi endnu ikke set til - ligger dækket med fiberdug. Det lille asparges bed langs hegnet hvor der er plantet 20 asparges har det fint og de fleste asparges er kommet op.
Økonomi : Udgifter til frø og planter: 2223,50 kr Udgift til en vandspreder til vandslangen: 99,00 kr I alt: 2322,50 kr.
Indtægter: 0 kr
Vi mangler et medlem i teamet efter at Ulla er flyttet, men vi klarer os med hjælp af gode interessemedlemmer
Marts 2020
Vi er kommet godt igang. Har besluttet bedets design og hvilke planter vi vil plante i det. Naturligvis først og fremmest flerårige grøntsager men også en del blomster og krydderurter for at tiltrække nyttige insekter og forhåbentlig undgå, at skadevoldere bliver for talrige. Der er nu gang i så-og priklearbejdet.
Vi har besluttet (og fået accept fra frugthaven til) at etablere endnu et bed som i fremtiden skal være vores asparges-bed. I år vil vi forberede jorden ved at dyrke kartofler efter 3 forskellige metoder på hele bedet. Vi bruger tang/ålegræs, hestemøg, uld og andet organisk materiale til at lægge over eller under kartoflerne.
Vi sår og prikler asparges i år således at de bliver klar til udplantning næste forår.
Økonomi: vi har indtil nu haft udgifter for 447,00kr
Projektbeskrivelse:
Et område på 100m2 i frugthaven udlægges til forsøg med dyrkning af flerårige
grøntsager og andre spiselige planter.
Formål:
At finde ud af, om vi kan producerer gode, brugbare grøntsager i tilstrækkelig
mængde og med "god" smag uden brug af maskiner (når bedene er etableret)
eller uforholdsmæssigt meget manuelt arbejde.
At gøre mange forsøg og høste erfaringer med dyrkning, pasning, udbytter,
smag/anvendelse, andre sorter m.m.
Finde ud af om flerårige afgrøder kan blive en voksende del af vores
grøntsagsproduktion og dermed af vores mad.
Finde ud af om vi kan reducere behovet for at tilføre vand og næringsstoffer
udefra uden reduktion i udbytte.
Finde ud af om en stor diversitet i plantesammensætningen kan skabe den
nødvendige/rigtige balance mellem "nyttige" og "skadelige" insekter.
Give læring og skønhed.
Forberedelse:
Arealet er forberedt med nedfræsning af hønsemøg og derpå afklip af græs og
kløver. Til slut er alt dækket med ukrudtsdug.
Udarbejde plan for indretning af arealet
Udvælge hvad der skal sås og plantes
Undersøge indkøbsmuligheder og priser og indkøbe
Planlægge så- prikle-og plantearbejdet.
Pasning renholdelse og evt. vanding
Budget:
Hvis alt skal indkøbes hos økologicertificerede forhandlere er prisen ret høj,
Måske over 5000kr
Ikke økocertificerede frø og planter kan får billigt eller gratis flere steder