Frugthaven

Maj 2022

Vi venter på en ny statusrapport

Oktober 2021

Siden sidste status fra 21. september har alt vores arbejde stort set bestået i høst af frugt og lidt bær.
Som jeg skrev i statussen fra september, kan vi godt mærke at der er betydeligt mere at høste i år end vi har haft tidligere år.
Høsten har selvfølgelig vores højeste prioritet. fh
fh


Her får dem af jer der er interesseret i det, lidt tal at løbe med:
Omsætningen fra frugthavegruppen, som jeg har fået med i mit regneark, siger at vi indtil i dag ca. har solgt for små 21.000 kr. inkl. moms fordelt på ca. 670 kg bær, frugt og most.
Til sammenligning havde vi sidste år den 19. oktober solgt for små 6.300 kr. fordelt på små 300 kg bær og frugt.
Hvis man regner efter, kan man se at den gennemsnitlige kg pris er steget fra ca. 21 kr. til godt 31 kr. Det skyldes bl.a. at vi har sat prisen på frugten op med ca. 25 % i år, men også at høsten af bær (som har en noget højere kg pris) er forøget en del.
Dertil kommer som jeg skrev om sidst, at en god del af de frugt som vi ikke rigtigt kunne bruge sidste år pga. for meget skurv m.m., eller som vi måtte sælge meget billigt sidste år, i år er brugt til most. Vi har på de 3 gange, vi har haft most til salg omsat for i alt godt 3.800 kr.
Jeg regner med at høsten i år lander på små 800 kg frugt, bær og most - hvilket vil give en omsætning i alt på små 24.000 kr.
Den most der nåede at blive solgt, inden den begyndte at gære for meget, er nu sat til cider-produktion. Cideren bliver færdig en gang til foråret, om alt går vel.
Det bliver spændene at smage hvordan den bliver, måske så god, at vi kan undvære noget af alt den vin vi køber uden i byen.
Cideren vil jo så også forhåbentligvis skæppe lidt i kassen.

September 2021

Statussen bliver denne gang ikke så lang som jeg ellers har for vane at gøre den.
Siden sidste status fra 16. august har næsten alt vores arbejde bestået i høst af bær og frugt.
Vi kan godt mærke at der er betydeligt mere at høste i år end vi havde sidste år. Så vi prøver alt vi kan at følge med. Høsten har selvfølgelig højeste prioritet. Omsætningen fra frugthavegruppen, som jeg har fået med i mit regneark, siger at vi foreløbigt har solgt for små 13.000 kr. inkl. moms fordelt på godt 400 kg bær, frugt og most. Til sammenligning havde vi sidste år ved udgangen af september solgt for godt 3.600 kr. fordelt på små 175 kg bær og frugt.
fh Noget af den øget omsætning skyldes at vi nu, som jeg skrev om sidst, er begyndt at lave most af frugt som vi ellers har haft svært ved at få høstet og solgt. Det er fortrinsvis frugt fra de høje gamle frugttræer i den sydlige ende af stillehaven, der har mængder af højthængene små frugter. Det har været svært tidligere at få høstet disse træer, det har taget en del tid, med et kun lille udbytte. Men til mosten kan vi ryste frugten ned, og dermed få et meget større udbytte. Vi har foreløbigt lavet most to gange (sidste gang i søndags) og det har foreløbigt givet en omsætning på 2.500 kr.
Den most der ikke når at blive solgt, inden den begynder at gære for meget, er det meningen bliver laves til cider. Cideren, kan jeg forstå, om alt går godt, vil være færdig en gang til foråret. Det er spændene hvordan den bliver.
Jeg omtalte også sidst at vi ville lave et le-slånings kursus. Vi har nu fastlagt en dato for kurset, det bliver den 23. oktober kl. 10 – 13 at vi inviterer til kursus. Håbet er, at vi derefter bliver flere til at slå med le i bl.a. frugthaven. Som jeg skrev sidst, er det fortsat vores plan at få slået hele frugthaven en gang om året, fortrinsvis efterår og vinter, efter at alle insekterne og bierne m.fl. har haft glæde af vores høje græs og urter i løbet af sommeren.
Frugthavegruppens permakultur-studiekreds er sat til at starte 2. november.

August 2021

fhDet har været en stille sommer med en del på ferie på skift. Vi har hele sommeren haft mindre hold i aktion både søndage formiddage kl. 10 – 12 og tirsdage aftener kl. 19 – 21. Nu er de fleste vendt hjem og vi er blevet flere til vores fællesarbejde.
Vi har i løbet af sommeren måtte sige farvel til Søren og et andet medlem af gruppen står også for at flytte fra Permatopia og Anders S har haft en brækket arm, så ham har vi heller ikke kunnet få rystet så meget arbejde ud af. Men ellers er der godt fremmøde.
Vores arbejde har bl.a. bestået i reetablering af vores forsøg med fiberdug og flis omkring en god del af de yngste træer. Mange af de træer hvor vi har lavet det forsøg, står i området hvor hønsene nu er. Og høns kan ikke stå for alt det spændende der måske befinder sig under løs flis, så de har vendt op og ned på flis og fiberdug godt og grundigt. Vi har derfor nu reetableret forsøget med fiberdug og flis, nu med småsten placeret oven på flisen, det ser ud til at have løst problemet stort set. Vi har etableret forsøget for at se om vi herved kan undgå hvert år at skulle bruge en meget stor del af vores arbejdskraft til lugning omkring træerne.
fh Så har vi brugt en del energi i løbet af sommeren på at vedligeholde vores nyetablerede bærbuskebede, med yderligere jorddække, lugning og opbinding m.m. Og vi har sandelig også kunnet høste flere bær i år end tidligere år. Buskene har haft rigtigt godt af, at vi nu kan overskue dem og give dem den pasning de har brug for. De har stort set alle overlevet vinterens flytning og ser rigtig sunde ud; det lover godt for udbyttet næste år.
Næsten alle vores ny-pode træer, står også rigtigt flot i vores lille ’børnehave’. Vi har lavet 25 – 30 nye træer (æbler, pærer og blommetræer af forskellige sorter) podet på vildstammer, det vil sige at det bliver en del større træer (med tiden) end de første 200 træer vi har plantet. Det er planen et de fortrinsvis skal plantes ud i det nordvestlige hjørne af haven (bi hjørnet) så de ikke skygger for de mindre træer. Her har vi ca. 25 pladser der fra starten af haven, var tiltænkt mere eksotiske træer. De eksotiske træer har vi opgivet at plante for nuværende. Det kan være at vi vender tilbage med det, når haven er veletableret og der er kommet mere læ fra læhegnet og de andre træer og til der er kommet flere penge i kassen til at eksperimenter mere med den slags.
Apropos læhegnet, så ser det også ud til at tage sig til i størrelse, det er nu 2½ år siden vi etablerede det.
Vi har i løbet af sommeren også været i gang med at lave stiklinger af forskellige krydderurter og har plantet dem ud ved en del af vores træer. Se nærmere om det i status fra maj. Vi har vel fået plantet krydderurter m.fl. ved omkring 20 træer nu, det skal gerne blive til mange flere.
Vi har netop i sidste uge gået i gang med årets høst af frugt. Vi lagde ud med et 22 kg Nanna æbler og 14 kg Opal blommer, høstet i den nye frugthave. Sidste år fik kun høstet 2 kg. Nanna æbler og slet ingen Opal blommer, så der er en betydelig fremgang her. Om det er det samme billede hele vejen igennem, tror jeg ikke vi skal sætte næsen op efter, men høsten ser generelt ud til at blive en del bedre i år end sidste år.
Det kræver så at vi får gjort noget alvorligt ved vores muligheder for oplagring af især æbler. Vi vælger nok at kaste vores kærlighed på nordvæggen af det gamle hønsehus (ud mod hestekastanjetræerne). Vi tænker for øjeblikket at bygge/købe en stigereol (måske skal den være i stål), beklæde dem med musesikkert net og så bruge en del af de lave bakker, der nu står i laden, til oplagringen af æblerne. Her vil de kunne stå indtil frosten for alvor sætter ind (hvis den gør det!). Der vil blive plads til små 250 kg æbler. Det skulle være rigeligt plads i år. Hertil får vi nok brug for en del af vores budget, som vi har sparet på, ved selv at fremstille både krydderurter og nye træer, som vi ellers havde planlagt at indkøbe.
En anden mulighed vi har fået for at bruge overskudfrugt/andensorteringsfrugt er, at Tue (en af vores nye medlemmer af gruppen) er meget interesseret i at lave most og måske endnu mere interessant, i hvert fald ud fra et økonomisk perspektiv, vil Tue også meget gerne lave cider. Det vil han kunne lave af flere forskellige af vores frugter bl.a. blommerne, som vi nu går og udtynder i den gamle frugthave. Tue har både anlæg og erfaring ud i den slags produktion. Der er spændene nye perspektiver der åbner sig her.
Ud over ovenstående har vi i løbet af sommeren vedligeholdt med le-slåning under alle træerne og samtidigt slået stier ned langs alle rækkerne af træer, så vi kan komme rundt og høste m.m. ved træerne. Det er stadig vores plan snarest muligt at få lavet et lille le-slånings kursus, bl.a. med håb om at vi kan blive flere til at slå med le i frugthaven. Det er vores plan at få slået hele frugthaven en gang om året, fortrinsvis efterår og vinter, efter at alle insekterne og bierne m.fl. har haft glæde af vores høje græs og urter i løbet af sommeren.
Vi tænker stadig at sætte gang i vores permakultur-studiekreds i løbet af efteråret (omtalt nærmere i status fra april).
Og vi vil til næste Permatopia Nyhedsbrev, skrive en artikel om vores tanker og ideer til udviklingen af frugthaven og ikke mindst om hvad ideerne og formålet er med at haven ser ud som den gør.

Maj 2021

Vi arbejder fremad ifølge de opgaver der var stillet op i statussen fra midt april.
Det har set godt ud med blomstringen på langt de fleste af træerne, og vi har ikke haft alvorlig frost i maj, måske har der lige været en morgen hvor temperaturen har været nede på minus ½ grad eller så, men vi krydser fingrene for at det ikke har taget alle kirsbærene og de fleste af blommerne, som det ellers er sket de sidste par år. Det kan jo love godt for høsten, men det forudsætter at der har været bestøvere nok til stede på de rigtige tidspunkter. Og så forudsætter det alt muligt andet i løbet af sommeren. Men jo en god start.
Bærbuskene som vi har flyttet ind i samlede bede i løbet af vinteren, ser også ud til at stå godt, de ser ud til at have haft rigtigt godt af, at flytningen og de ekstra reelle kræfter vi har fået tilført gruppen har givet os mulighed for at give bærbuskene mere opmærksomhed og omsorg. Der er måske en lille håndfuld af buskene, der ikke helt ser ud til at have klaret flytningen, men de kan nå det endnu. Men hvordan høsten fra dem bliver i år ved vi ikke, men til næste år skulle vi gerne kunne høste en hel del bær. Vi dækkede jorden i bedene med noget hø med hønsemøg + en del kaffegrums og lidt kompost, samt en del af det afklip der kom fra Biodiversitetsgruppens le-slåningen i efteråret på den nordlige ende af overdrevet. Vi vedligeholder jorddækket med frisk græs fra Frugthaven, som vi slår med le.
Vedr. græsslåning i Frugthaven mere generelt, så er det svært at følge med, vi er kun en i gruppen der er udstyret med le + en mere der hjælper til på interessetimer. Så her er et problem, hvor vi skal have fundet en løsning. Vi har snakket om at arrangere et kursus i le-slåning, i samarbejde med Biodiversitetsgruppen, med håb om at det vil give mulighed for, at vi bliver flere der har lyst til både at slå med le og lyst til selv at investerer i en le, da vi ikke har økonomi afsat til indkøb af leer. Jeg har overvejet om jeg skulle købe en batteridreven græsslåmaskine for egne penge, men hvis vi skal have en maskine der kan klare opgaven i frugthaven, kommer det til at koste flere penge end jeg lige har råd til at investere i det, så det må nok vente til jeg vinder i lotto
Pga. nogle misforståelser, tror jeg, så fik vi ikke helt så mange krydderurteplanter, som vi troede vi skulle have. Så der er desværre kun blevet plantet krydderurter ved et lille fåtal af vores træer. At få lavet nogle flere krydderurteplanter, er en opgave vi skal have taget fat i, vi må så tydeligt mærke dem, at de er til Frugthaven. Vi håber, at vi kan låne et lille hjørne i et af drivhusene, hvor vi kan have planterne stående til de er store nok til udplantning?
Mosegrisene har vi som skrevet tidligere haft en hel del boende af i vinter, men umiddelbart har vi kun set skader på ganske få af træerne - også her må vi krydse fingrene. Det var blandt andet det krydderurterne skulle hjælpe os med, at holde mosegrisene fra træernes rødder.
Ellers har vi gang i den store årlige opgave med lugning af alle træerne, fortrinsvis de yngste og lugning af alle buskene i læhegnet. Vores forsøg med at dække en del af de ny-lugede træer af med lidt kompost, ukrudtsdug og egetræs flis har vi godt gang i, det bliver spændende at følge om det giver 'pote', så vi ikke behøver at luge træerne til næste år, uden at det giver os for store problemer med opformering af snegle i løbet af sommeren og ly for mus til vinter.
Vi har nu fået plantet vores 25 nypodede frugttræer på kraftige grundstammer ud i 'børnehave' i frugthaven, planen er at de plantes ud på blivende plads i efteråret eller måske først til næste år.
Vores planlagte (frivillige) permakultur-studiekreds i gruppen, har vi desværre måttet udskyde til først at starte i eftersommeren/efteråret. Måske kan vi nå at få arrangeret en studietur i løbet af sommeren.

April 2021

I Frugthavegruppen har vi i løbet af vinteren arbejdet på at flytte samtlige bærbuske i frugthaven ind i samlede afgrænsede bede.
Vi har selv produceret omkring 60-80 buske, som i efteråret var store nok til udplantning.
De nye buske er fortrinsvis solstik og solbær buske + ribs. Ribsbuskene er endnu ikke helt store nok til endelig udplantning.
Vi tænker, at vi kan få brug for yderligere at supplerer op med lidt forskellige bærbuske senere i år
. Vi mangler at få lagt noget jorddække på de nye bede, så mikroorganismerne og regnormene får noget at leve af.
Beslutningen om at samle alle bærbuskene i få bede, sker på baggrund af den erfaring vi har gjort os de seneste par år, dels med at vi ikke selv har haft overblik på buskene, der stod spredt over en stor del af frugthaven, så vi havde svært ved at holde øje med hvordan de havde det og hvornår de skulle høstes m.v. Derudover har der været problemer med at buskene gentagende gange har været kørt ned af div. traktorer, græsslåmaskiner, folk til fods m.m. Det går ikke i længden.
Den oprindelige ide med at sprede buskene ud i hele haven var, at de vil være mindre sårbare over for angreb af skadedyr og sygdomme.
En anden tanke var, at de dannede starten på næste lag i den skovhave, som det er vores plan og akt at udvikle frugthaven til.
Vi har indset at vi ikke har ressourcerne nu og sikkert heller ikke får det fremover, til at udvikle hele frugthaven til en stor skovhave.
Så sidste år besluttede vi, at vi vil begrænse vores arbejde med at udvikle frugthaven til en skovhave dyrket i mange lag, til to mindre områder i frugthaven.
Det håber vi på at kunne komme i gang med i år, hvor vi nok for første gang er fuld normeret med folk i teamet.
Vi håber at det kan give overskud til at udvikle på vores vision, og ikke kun til lige knapt at følge med til at passe de træer og buske vi har plantet.
Vi er gået i gang med at lave et forsøg på en del af frugttræerne, for at se om vi kan lette den altoverskyggende arbejdsbyrde vi har hvert år med at luge alle træerne.
Vi vil se om det dur at vi, uden at lave for meget muse-bo og dræbersnegle-skjul ud af det, lægger ukrudtsdug under træerne efter grundigt at have luget under dem og lagt nogen kompost, og så oven på dugen lægger vi et godt lag flis.
Tilbage i 2016 startede vi med at lægge ukrudtsdug under træerne i foråret, som vi så tog væk om vinteren for ikke at inviterer mus til at bo under dugen, med risiko for at de ville gnave barken af træerne i løbet af vinteren. Det kom der en masse dræbersnegle ud af i løbet af sommeren.
Vi havde heller ingen penge til at indkøbe ukrudtsdug for, så vi droppede med at forsætte med ukrudtsdug efter vi havde plantet de sidste 100 træer i 2017.
Forskellen på 16-17 og nu er at vi har sat net for neden på alle træerne, så musene ikke kan komme til barken. Vi starter med et mindre antal træer, nok omkring 30 – 40 af de yngste træer.
Vedr. krydderurterne som vi havde plan om at plante under træerne i 2020, valgte vi ikke at gennemfører, da vi ikke havde kapacitet til at passe dem sidste år.
Vi har nu været i gang med selv at fremstille et mindre antal planter af forskellige krydderurter, som skal udplantes i 2021.
De vigtigste grunde til at vi vil plante krydderurter under træerne, er for at tiltrække forskellige gode bestøvere, samt samtidigt at skræmme eller forvirre skadedyr, bl.a. skulle nogle af dem have en effekt på vores problem med mosegrise.
Evt. vil vi forsøge at indkøbe yderligere et antal mosegrise fangere, den ene spand vi har indkøbt i efteråret, har vi dog ikke kunnet påvise nogen særlig effekt af. Så måske skal vi finde en anden løsning
Og så mangler vi at indkøbe de sidste ca. 25 frugttræer, som oprindeligt var tænkt som eksotiske træer, vi skulle have købt tilbage i 2017. Men pengene til indkøbet blev inddraget på grund af Permatopias usikre økonomi. Ca. samtidigt forsvandt den læ vi havde for området de skulle stå i (den nordvestlige del af Frugthaven) da bevoksningen omkring mergelgraven blev ryddet.
Vi har ikke taget den endelige beslutning i gruppen endnu, men vi hælder til at droppe tanken om eksotiske træer bl.a. fordi de ikke er hjemmehørende i Danmark og dermed ikke nødvendigvis styrker biodiversiteten, de er dyre i indkøb og svære at få lavet ordentligt læ for de første mange år, god læ er nødvendigt før man planter eksotiske træer (vores nyplantede læhegn fra foråret 19, vil først om 5 - 9 år give tilstrækkeligt med læ for den fremherskende hårde vind fra sydvest).
Vi tænker derfor at erstatte de planlagte eksotiske træer, med æble, pære, kirsebær og blommetræer i lighed med resten af haven.
Det vil passe godt ind i den rullende fornyelse der skal ske af frugttræerne, da frugttræer sædvanligvis topper deres produktion når de er 12 -18 år alt efter sort, art og hvilken grundstamme de er podet på.
Vi har nu godt 100 træer plantet i 2015, godt 100 træer plantet i 2017, og vil så få yderligere ca. 25 træer plantet i 21 + omkring 15 -18 træer i Stillehaven plantet ca. i 2005.
Vi har nu selv fået lavet de ca. 25 ny-podede træer, som det er planen at plante ud i efteråret.
Vi har netop fået bygget 8 fuglekasser til opsætning i og omkring Frugthaven, de skal hjælpe os med skadedyrsbekæmpelsen. 8 kasser er langt fra nok til at dække det store område, så det skal vi arbejde videre på.
Til efteråret begynder vi at få brug for et godt opbevaringssted til frugthøsten, fortrinsvis af æbler.
Vi har i 2020 haft en lille interimistisk opbevaring på nordgavlen af det gamle hønsehus vest for hovedhuset. Men vores behov vil vokse de kommende år.
Vi har ikke nogen ide om hvad det kan komme til at koste, men mon ikke det kan gøres for begrænsede midler, da vi vel stadig har tømmer liggende fra de gamle kornsiloer? – vi vil vende tilbage om hvor og hvordan vi tænker det.
Vedr. bemandingen har vi i 2020 haft en tildeling på 16 timer om ugen, det samme har vi i 2021.
Vi var fra starten af 2020 ramt af, at en del af vores gruppemedlemmer fraflyttet Permatopia (Kirsti, Anker, Inge) og yderligere i efteråret Sannemarie. Sannemarie nåede vi ikke at få glæde af i 2020, fordi hun havde alt for travlt med sit job med at få fællesspisningen op og køre. Vi har også haft en enkelt som vi ikke har set pga. sygdom m.m. Vi fik så til gengæld tilført nye gode kræfter i løbet af sommeren 20 fortrinsvis af nytilflyttede (Peter N, Kenneth P, Niels R og i slutningen af 2020 kom Solvejg også officielt med på i gruppen.
Vi synes ikke, at vi nåede at gøre mere end det allermest nødvendige i 2020. Hvilket jo er en betydelig fremgang i forhold til 2019, hvor vi var stærkt underbemandet bl.a. pga. at vi havde 3 på barsel.
I 2019 nåede vi ikke mere end lige at holde liv i træerne, og det nyplantede læhegn og de fleste af bærbuskene. Vi synes nu, at vi har en god og velfungerende gruppe med en god robusthed, stabilitet og godt humør.
I 2021 har vi yderligere fået tilført Jonas, Tue, Max og Lene V fra maj.
De nye i gruppe er vi ved at få integreret i gruppen. Så vi har nu chancen for at være på fuld normering.
Det giver håb for at vi i 2021 kan nå at få lavet mere end bare det allermest nødvendige, så vi så småt kan gå i gang med de mange idéer der ligger for frugthavens udvikling.
Vi vil her i foråret igangsætte en intern (frivillig) permakultur-studiekreds i gruppen, hvor vi vil forsøge at berige os med en dybere forståelse af, hvad permakultur er, bl.a. vil vi arbejde med permakulturens tre etikker, få en forståelse af naturens grundlæggende mønstre som permakultur (og for så vidt alt andet) bygger på, og vi vil prøve at arbejde med og forstå Holmgren’s 12 principper for permakultur-design. Vi vil også tage på studieture (hvis det bliver muligt).
Alt i alt skal det bringe os på et fælles niveau, for at vi så sammen kan planlægge hvordan vi kommer videre med udviklingen af permakultur-designet af Frugthaven.
I sidste ende pønser vi på at udvikle Frugthaven til et officielt permakulturelt LAND-center (Læring, Aktivitets, Netværk og Demonstration-center).

 Oktober 2020

Vi har siden foråret kørt med 2 timer fælles arbejde, tirsdag eftermiddag og eller aften (alt efter årstiden). Som reglen er der mødt 3 – 6 deltagere op til det ugentlige fællesarbejde i gruppen, hvilket er en betydelig forbedring fra sidste år.
Jævnligt er der blevet lagt en hel del ekstra arbejde i løbet af ugen oven i. Vi blev opnormeret fra en arbejdskrafttildeling på 4,5 sidste år til 8 i år. I starten af sæsonen blev vi så ramt på, at en del af vores tildelte arbejdskraft flyttede fra Permatopia, Kirsti, Anker og Inge. Vi er så siden blevet fyldt op igen ved at vi har fået: Niels på 50%, Peter N på 50%. Og netop nu har fået Kenneth fra nr. 60 på 50% og Louise er netop blevet opnormeret fra 50 til 100%, så nu er vi i princippet oppe på fuld normering igen. Der er så et par af vores folk på 50% som vi af forskellige årsager ikke har set i Frugthaven.
Tre gange har vi måttet vande samtlige træer, bærbuske og læhegnsbuske, med 30 liter vand. Den ene gang nåede vi ikke at få vandet mange af de ældste træer, inden det begyndte at regne. Det tager ca. en hel uges aftener at vande hele frugthaven.
Vi har beskåret samtlige træer i løbet af vækstsæsonen, fortrinsvis med formålet at få dem udviklet til store brede kronetræer. Det har måske gået lidt ud over størrelsen på udbyttet i år, men til gengæld skulle vi vinde ind på det med ekstra udbytte de næste år.
Vi blev i september færdig med lugning af samtlige træer plantet i 2017, bærbuske, og hele læhegnet der blev plantet sidste år. Der mangler stadig at blive luget under de ældste træer, hvis vi får tid. Vi er nu godt i gang med høsten i både den nye og gamle frugthave.
Vi blev i foråret færdige (næsten) med at flytte bærbuskene fra placeringer midt mellem frugttræsrækkerne til placeringer tæt inden ved trærækkerne. Men denne placering har desværre vist sig ikke at være hensigtsmæssig. Vi er derfor nu ved at forberede flytning af bærbuskene til to samlede bede, i stedet for spredt over hele den nye Frugthave. Det uhensigtsmæssige ved den spredte placering har været at vi har haft svært ved at holde øje med bærbuskene, holde øje med om de har det godt og om hvornår de har skullet høstes m.m. Derudover har der været problemer med at Hønse-teamet har kørt vores bærbuske med havetraktoren gentagne gange, hvilket buskene måske godt kan tåle en enkelt gang, men ikke flere gange. Det er sket gang på gang at vores afmærknings metalpinde bliver fjernet eller flyttet, hvilket gør det svært for Hønse-teamet at holde øje med hvor buskene er når de kommer kørende med have-traktoren. Vi regner med at kunne højne bærhøsten betydeligt ved at samle dem i få områder.
Læhegnet som vi satte i foråret sidste år, ser i år ud til at have fået rimeligt godt fat. Vi måtte dog skifte en del af planterne tidligt i foråret, da der var omkring 10% af buskene der ikke overlevede den første vinter. Der ser ligeledes ud til at være en del buske der skal skiftes ud nu her i efteråret, fordi de er gået ud, det ser bl.a. desværre ud til at skærmsølvblade-buskene ikke trives i vores jord.
Derudover arbejder vi på at få lavet og opsat mosegrisefælder og fuglekasser her i efteråret + andre skadedyrsdæmpende foranstaltninger. Vi er bl.a. gået i gang med at opformere forskellige krydderurter og violer m.m. til udplantning ved frugttræerne i foråret, der skulle hjælpe med at forvirre forskellige skadedyr og hjælpe med at tiltrække nyttedyr. Måske også hjælpe med at gøre noget af vores lugearbejde mindre.

Vedr. krydderurterne som vi havde plan om plante under træerne i 2020, valgte vi ikke at gennemfører, da vi ikke at have kapacitet til at passe dem i 2020. Vi har nu gang i selv at fremstille et antal planter af forskellige krydderurter, som skal udplantes i 2021. Den vigtigste grund til at vi vil plante krydderurter under træerne, er mest for at tiltrække forskellige gode bestøvere, samt samtidigt at skræmme skadedyr væk, bl.a. skulle de have en effekt på vores problem med mosegrise.

Marts 2020 fh

Vi fortsætter med at have en arbejdsaften om ugen i sommerhalvåret (fra nu og indtil næste jævndøgn i efteråret), hvor vi – og alle fra fællesskabet, der har lyst til at give en hånd med - laver praktisk arbejde i frugthaven.
Det bliver som sidste år hver tirsdag. Så ved vi det som gruppe, og hele fællesskabet ved, at tirsdage kan de komme i frugthaven og arbejde.
Der vil snarest blive fastlagt datoer arbejdsweekender til årets to store udviklingsopgaver: plante bunddække under alle frugttræer (for at minimere luge-arbejde og begrænse mosegrise og mus) og bærbuske.
Frugthaven får formentlig bevilliget midler til indkøb af buske, erstatning af træer, samt etablering af bunddække. Beløbet er på i alt 10.000 kr. (heraf: 1000 kr. til udskiftning af udgåede træer, 3000 kr. til at plante nye bærbuske langs trærækkerne, 5000 kr. til etablering af krydderurter som bunddække under træerne, 1000 kr. til uforudsete udgifter). Vi glemte desværre at bede om midler til etablering af en decideret kørevej til hønsehuset i skovhaven for at undgå at der bliver kørt ind i frugttræer eller kørt den forkerte vej.
Udviklingsopgaverne i 2020 er:
1) etablere bunddække rundt om alle frugttræerne for at undgå for meget lugning og for at holde mosegrise og mus væk fra træerne. Bunddække af krydderurter og andre planter, der kan spises/har anden perma-funktion – men som først og fremmest har en lugt, der skræmmer mus og mosegrise væk fra frugttræerne.
2) indkøb af og plantning af bærbuske langs de rækker af frugttræer, hvor der stadig ikke er plantet bærbuske.

November 2019

- Frugthaven har etableret hele læhegnet nu (vi manglede et mindre indslag ud for den lille låge ud mod mergelgraven for at forhindre at der blev dannet en vindtunnel ved lågen). Indslaget blev plantet færdigt i weekenden. Der er træer og buske i overskud fra plantning af læhegn, hvoraf de fleste i 2020 vil blive plantet ud som nytte- og ammetræer i frugttræsrækkerne.
- der er sat beskyttelse rundt om alle frugttræernes stammer mod mus der gnaver i barken. Vi er ved at afklare måder at beskytte mod mus og mosegrise mere langsigtet. Det bliver nok en blanding af ultralyd, høns, bestemte bunddækkeplanter som mus ikke bryder sig om og evt ænder/gæs i fremtiden hvor vi i samarbejde med hønsegruppen etablerer en hensigtsmæssig opdeling af frugthaven fx med flytbare hegn
- de to-tre store udviklingsopgaver i 2020 bliver 1) at etablere bunddække af krydderurter og andre gavnlige bunddækkeplanter under samtlige frugttræer, 2) at plante bærbuske ved de resterende rækker af frugttræer og 3) evt at plante "udfylde" de fjerneste rækker af frugttræer med de træsorter der mangler, fx abrikos, ferskenmandel etc. Det skal dog bemærkes at vi kun udfører de udviklingsopgaver som vi kan finde penge til.
- Vi afholder et evaluerings- og planlægning af 2020-møde i december.