Referat af

LANDBRUGSKOO, onsdag d. 19. januar 2022

Til stede: Henrik, Anders W, Bodil, Bente, Kirsten, Jesper, Bjarne, Trine, Palle, Lene R, Jesper – og Thomas R. på telefon.


NÆSTE MØDE OG DAGSORDEN bilag 1

Thomas R. tager referat og Kirsten er tovholder. Kirsten hører Signe G, om hun kan facilitere næste og kommende møder.

Kirsten lægger frem over referat fra forrige møde med i mødematerialerne, og vi bør starte hvert landbrugskoo med at tage et opfølgende kig på referatet.


FORDELING AF AFGRØDER MELLEM TEAMS

Aase/NP-bede er ikke til stede, og det er ikke relevant for det samlede forum med en så detaljeret snak. Derfor mødes Morten/markgrønt, Bodil/flerårige, Aase eller ?/NP og Bente/drivhus 20 minutter før næste møde, og sammenligner deres planer/ønsker – og justerer samlet, så det hænger sammen. (Andre, vel især Gamle Permanente, er velkomne.)


ØKONOMI: BUDGETOPFØLGNING

bilag 4

Bente: der skal tages enkelte forbehold ift. tallene: der er en mindre indtægt fra MobilePay, der ikke fremgår; og der mangler tilsyneladende feriepenge for ansatte.

[Angivelsen af indtægt på høns er efterfølgende opdateret: der er solgt for ca. 49.000 – mod budgetteret 60.000.]

Landbruget har solgt for over 200.000 mere end budgetteret - pga. salg til restauranter. Og der mangler stadig tal fra aftaler med KP-pil og –grund, så umiddelbart ser landbrugsregnskabet ud til at ende omkring

250.000 over budget.

Det stemmer umiddelbart ikke overens med det regnskab, der blev præsenteret i det seneste Nyhedsbrev, men diskrepansen kan opklares, når det samlede regnskab foreligger.


Budgetopfølgning

bilag 3 Budgettet tages til efterretning. (Enkelte poster mangler.)


HØNS; FREMTID OG BUDGET v. Trine:

bilag 6
vi må tage højde for fugleinfluenza fremover, så det er planen at etablere en hønsegård nær klynge 8 – med skov og eng. Det omkranses med let vildthegn og overdækkes med fuglenet.

Vi skal skifte race, da de gamle havde for mange skader. Det er ikke umiddelbart muligt at skaffe egnede økologisk høns, så gruppen foreslår, at vi anskaffer (ikke-økologiske) Sussex-høns – ud fra en samlet betragtning om velfærd, æg og kød. De kan ikke indkøbes økologisk, og kan derfor ikke anerkendes som del af vores økologiske produktion, men det er OK, hvis det kun er os selv, der aftager produkterne. (Vi vil fortsat lade dem leve på en måde, så de opretholder økologisk standard ift. foder mm.) Vi besluttede at godkende indkøb af ikke-øko-høns til eget hønsehold.

Det fremlagte budget bilag 5 for indkøbet af Sussex-høns og omkostninger til fugleinfluenza-fold blev godkendt. Gruppen afleverer tallene til Bente opdelt i drift og anlæg (høns over to år, fold over flere år).

Som en bibemærkning blev det nævnt, at de enkelte teams bør indregne afskrivning af større investeringer, der er foretaget til deres område. Her fx hønsehus. Det skal vi huske fremover.

Udviklingsarbejde:

Trine S:

Vi ønsker med tiden at udvikle et hønsehold, der er selvsupplerende (egne haner og eget tillæg af nye kyllinger) og som er med en race, der er robust og sund og både giver æg og kød.

I første omgang ønsker vi at modtage en hane og to høner og forberede indkøbet af daggamle kyllinger af forskellige racer til afprøvning. Vi ønsker at etablere faciliteter til udviklingsarbejdet nær gedefolden (praktisk beliggende tæt på ansvars-interesserede). Det skal bl.a. rumme rugemaskine, foder og varmelampe. Disse kyllinger når ikke fuld æglægning i år.

Kommentarer:

Der er en række udgifter, der ikke fremgår af budgetudkastet: halm, vand, el …

Der skal tages seriøse forholdsregler ift. rotter (som er rigeligt til stede ved gederne). Det kan kræve mere omfattende anlæg end budgetteret.

Der skal foretages en samlet prioritering af arbejdsopgaver – dette er måske en 3’er.

Landbrugskoo bakker op om hensigten med det fremlagte forslag.

Anlæg af kyllinge-projektet fremgår ikke af nuværende budget. Thomas R. tilbyder at lægge ud, og Landbrugskoo vil bestræbe sig på at finde en budgetmæssig indarbejdelse af udgiften.


KØLERUM I LADEN

Teknikgruppen er positivt indstillede ift. at udnytte overskuds-kulden fra teknikrummet til et kølerum placeret inde i laden (nordvæggen, der slutter op til kølerummet). De vil gerne bidrage, men det kræver, at landbruget tager tovholderrollen. Morten og Anders går videre med sagen.

Kommentarer:

Det er måske muligt at få (del)finansiering gennem fonde, støttemidler eller sponsering?

Eget kølerum er en løsning, der direkte erstatter udgiften til leje af kølecontainer, og er derfor velegnet til en privat låneløsning – med afdrag svarende til den sparede leje.

BIODIVERSITETSHEGN

Landbrugskoo bakker op om at påbegynde et biodiversitetshegn mellem frugthaven og Jørslevvej. Bodil, Bjarne og Palle ser på den konkrete udformning.

Hegnet tænkes opbygget af de materialer (til en lav vold) og planter, vi kan få fingrene i. [Hvis planterne er relevante ift. salgbare produkter, skal de være fra vores økologiske område, eller med Ø-mærke.]


OPGAVER OG PRIORITERING

bilag 2
Der er forskellige tolkninger af, hvad der hører til i Base 1,2,3. Vi er nødt til at have en fælles målestok –

som også respekterer de mange andre vigtige arbejdsområder i Permatopia.
Drivhusene, Bierne, frugthaven, skovhaven, maskinteam-fordeling, Maskinteam-opgaver, Biodiversitet, Flerårige, markgrønt, Høsterne, De gamle permanente, Nye permanente bede og ænderne.

Fra landbrugets er det ret beset kun maskinteamet, der hører til i Base 1 – hvor fravær vil få Permatopia til at brase sammen.

Til Base 2 hører det, vi har svært ved at undvære. Her må vi have særligt fokus på, hvor vi bidrager til økonomien (aktuelt og på overskuelig sigt). Notat om prioriteringer i landbruget

Alle de andre gode ting, vi ønsker, kan nok også finde en løsning, hvis de havner i Base 3.

Anders, Kirsten og Jesper bemyndiges til at lave en revideret version, hvor maskinteamet er en 1’er, ca 2/3 af resten 2’er og ca 1/3 3’er. Den reviderede version sendes til Landbrugs-Koo og herefter til Hovedkredsen.


NÆSTE MØDE: 22. FEBRUAR.

/Jesper