Referat af møde i

LANDBRUGSKOO, tirsdag d. 22. februar 2022

Til stede: Bente, Tove, Thomas R, Morten, Sasse, Anders, Bodil, Kirsten A, Jesper L, Helle Bi, Tove, Henrik H, Jessica, Ilse, Bjarne, Palle, Lene

Facilitator: Signe G

Referent: Thomas R

 

TOVHOLDER OG REFERENT TIL NÆSTE MØDE D. 24. marts. kl. 19.00

Tovholder: Kirsten, Referent: Jesper L.

 

Opfølgning på referat

Hønseteamet har bestilt høns og besluttet hvornår der skal fugleinfluenza sikres. Kølerum opstarter dialog med teknikgruppe (Sune). Biodiversitetshegn i proces.

 

ØKONOMI v. Bente

Der er ikke så meget at sige, året er lige begyndt. Bente gennemgik budgettet. Solgt for mere end beregnet. Udgifter færre en budgetteret, primært pga. ikke udførte anlægsarbejder.

Bente laver budgettet i google docs, hvilket giver stor gennemsigtighed, så alle kan gå ind og se status.

 

Budget v. Bente

Bente laver budgettet for 2022 færdigt, når regnskabet for 2021 er færdigt. Der er dog afleveret et foreløbigt budget til KPAmba indtægter , udgifter

Hønseteamet har afleveret et budget. Dette skal opdeles i hhv. drift og anlæg, måned for måned, så vi kan se hvornår på året vi har penge, og hvornår vi mangler penge. Trine melder at det er en svær opgave at få budgettet gjort præcist.

Det er enormt vigtigt at tallene kommer på plads, så vi er klar over om det går godt eller skidt. Hvis det går skidt, har det en enorm negativ psykologisk effekt for Permatopia og omvendt hvis det går godt.

Det er vigtigt at vi finder hvilke aktiviteter i landbruget der giver underskud og hvilke der ikke gør, så vi kan prioritere hvad er det det vi gerne vil? Det skal vi kunne tale sammen konstruktivt omkring.

 

Landbrugets fremtid v. Jesper L

En gruppe på 6 personer, har nedsat en undergruppe, som har forfattet et skriv/arbejdspapir baseret på de snakke der har været i gruppen. Deri er opstillet 3 modeller, som skal danne baggrund for et dialogmøde – måske bliver det i sidste ende en blanding af de 3?

Morten bemærker, at han allerede nu foretager almindelige driftsmæssige beslutninger, fx vedr, indkøb af gødning, med henblik på at der er gødning til kommende år. Vælges der en anden landbrugsmodel end den, han pt. planlægger med, kan det måske skabe lidt turbulens for landbrugets drift i 2023. Morten indkaldes på et tidspunkt til at kvantificere hvilke driftsforstyrrelser vi kan støde på.

Gruppen skal nu til at planlægge dialogmødet og finde dato.

Tove, Sasse, Jesper, Bodil, Anders, Thomas R, Kenneth H har i forskellige perioder været inde over gruppens arbejde – nogle mere end andre!

Kommentar: Super godt skriv!

 

Markedsdag

På søndag d. 25. februar har vi markedsdag fra kl. 10-12:30. På markedsdagen skulle vi gerne have et overblik over hvilke base 1 og base 2 opgaver der er besat og hvilke der mangler.

På markedsdagen er det vigtigt at der er én fra hvert team repræsenteret, til at besvare spørgsmål og henvendelser fra beboere.

Markgrønt: Kirsten og Jesper, Drivhus: Bente, Frugthaven: Bjarne og Louise, De nye Perma: Tove og Aase, Maskine: Palle, Høns: Måske Trine, Gamle Perma: Signe G, Flerårige: Bodil, Høstere/Grønthandlere: Anders, Bi: Helle Bi, Kompost: Thomas R, Skoven: Kenneth H (Jesper suppleant), Skovhaven: Dvale, Konservatoriet: Kirsten A

Gruppen som organiserer markedsdagen, kigger løbende på indmeldinger omkring ønsker til teams, så de teams der er på søndag, ved nogenlunde hvor mange medlemmer de mangler.

Umiddelbart efter markedsdagen holder gruppen et møde og ser på hvilke Base 1 og Base 2 som mangler at blive udfyldt. Derefter vil der komme en udmelding til fællesskabet.

I stedet for at tale om at fordele ressourcer efter 2 timers-reglen, så går vi over til en mere opgavebaseret fordeling af ressourcer. Det er tiltænkt at markedsdagens skal bruges til at afklare hvor meget den enkelte kan klare og hvilke opgaver vedkommende så kan løse for det respektive team.

 

Biotopia

Signe gennemførte en sociokratisk proces, hvor Thomas først præsenterede forslaget, efterfulgt først af Afklarende spørgsmål

Skal det være et naturreservat? Nej!

Er der plads til de større dyr - hvor mange dyr? Baseret på erfaringer fra andre seriøse projekter (Molslaboratoriet) kan arealet på sigt dække foderbehovet for 3 mindre heste/kvæg ved en helårsgræsning. Hvis der skal flere dyr ind, kræver det f.eks. tilskudsfodring, som gruppen som udgangspunkt gerne vil være fri for. 

Skal der stadig være stævningsskov og fjernes kvas? Der skal stadig være stævningsskov i den sydlige del af området og der skal stadig tyndes ud i skoven, da der ønskes flere lysninger og træerne står for tæt. Kvas må meget gerne blive i skoven, da det bidrager til en øget biodiversitet.

 

Reaktioner (som tommelfinger-barometer): Blandede følelser. 

 

Kommentarer / indvendinger

·      Kompostpladsen og kompostproduktionen ligger indenfor hegningen. Morten har bestilt kompost og skal derfor bruge pladsen. Løsningen er at der sættes en stor låge som indgang til pladsen og et let mobilt hegn omkring kompostpladsen.

·      Kan hegnet ved kastanje alléen flyttes langs nordsiden af kastanjerne? Ja! Thomas og Kenneth planlægger den endelige placering, da det har betydning for et par lågers placering.

·      Potentielt andre dyr? Ex opfedning af tyrekalve med foder udefra. Som udgangspunkt ønskes ikke tilskudsfodring eller en påvirkning af området som ikke er i tråd med eller vil spolere projektet. Projektet skal skabe biodiversitet, så hvis antallet af ønskede dyr og foderstrategien er i klar modsætning til projektets formål, må der findes alternative løsninger. Gruppen som varetager området, vurderer og beslutter hvilke initiativer og tiltag der udføres og praktiseres. Kenneth H og Thomas R forsøger at præcisere forslaget, så der stadig er en åbenhed i forslaget til at forsøge sig med forskellige tiltag i området.

·      Repræsentant for gruppe af biodiversitetsområdet i landbrugsKOO? JA tak, det ville være dejligt!

·      Ligger ansvaret for fårene hos fåregruppen, f.eks. i situationer hvor fårene stikker af? JA! 

·      Bestyrelsessnak omkring ansvar? Stadig under udarbejdelse. 

·      Bør Rekreatopia så også være eget team og have en rep i landbrugsKOO? Muligvis, tages op en anden gang. 

Kan forslaget vedtages? - JA! Det kan effektueres, når de nævnte tvivlsspørgsmål er tilfredsstillende landet.

 

Grus

Permatopia har modtaget en del grus, som bl.a. ønskes brugt til at etablere en god køre/markvej mellem grise-huset til frugthaven. 

Et overslag på det udførte arbejde er omkring 3000-4000kr for udgravning af vejkasse, samt 7000kr for en gummiged en weekend = 12000kr for at lave vejen og køre grus til udvalgte lokationer i skoven. Priser er inkl. moms.

Landbruget har ikke budgetteret med denne udgift, så hvordan findes pengene? crowdfunding? finansiering mod at åbne op for andre ex. hjertestier mm.? Måske kan søges hos fonde via. fundraisergruppen? 

Hvor skal den opgravede jord fra vejkassen hen? Bekymring omkring muld på landbrugsjorden. Måske man kunne bruge det til at lave jordvoldene? (Eventuelt leje af dumper for en weekend - Overslag: 5000kr)

Udfordring: Gruset spærrer for kompostpladsen og skal flyttes! (Da der kommer et læs ko-møg om ikke så længe) Gruset kan ikke flyttes, så der søges efter en alternativ indkørsel til kompostpladsen. Morten, Bodil og Thomas R snakker sammen. 

 

Evaluering

Tak for i aften! 😊