Landbrugs-koo 24.3.2022

Afbud fra: Jesper L, Bodil K, Anders W, Jessica, Trine S, Aase

Tilstede: Anne T, Rosa, Ilse, Palle, Morten, Henrik H, Bente BH, Thomas R, Bjarne, Signe G, Kirsten A

1.       

Tovholder Kirsten har ikke kunnet udsende materialet til mødet i god tid, blandt andet fordi hun ikke har modtaget det i god tid (der var dog også andre grunde). Der er enighed om, at materialet bør udsendes mindst fem dage før, helst med en weekend til forberedelse. Signe spørger, om vi bruger skemaet for et dagsordensforslag, så de, der stiller forslag ved, at de har forberedt det nødvendige? Kirsten får skemaet fra Signe og sender det med ud i forbindelse med referatet.

Ingen meldte sig som referent til næste møde. Det er der brug for! Vi opfordrer til at evt. frivillige melder sig INDEN næste møde, så vi ikke sidder i suppedasen næste gang.

Kirsten Tovholder næste møde. Signe facilitator.

2.        

Ref. sidste gang: Opfølgning. Thomas R: Der er indsamlet 8.500 kr. til vej-projektet, så det er ikke helt nok. Der var en drøftelse af, hvis projekt det vej-projekt egentlig er? Hvem er vi? Palle bliver spurgt meget om det, men er ikke ansvarlig. Thomas R fortalte at han efter sidste LandbrugsKoo havde holdt møde med landbrugsrådet hvor denne fremgangsmåde var blevet diskuteret og besluttet. Konklusion: Vi har ikke været skarpe nok på beslutningerne og mandatet til LandbrugsKoo sidste gang, hvilket skaber uklarhed.

3.        Regnskab 2021 og Budget 2022 indtægter , udgifter

Regnskabet (som næsten er færdigt) viser, at vi har tjent ca 75 tkr mere end budgetteret i 2021, hvor der var budgetteret et 0-resultat. Budgettet for 2022 er endnu ikke endeligt godkendt, men det går ud fra de tal, der er budgetteret af hvert team og viser et betydeligt bedre samlet resultat for 2022 end for 21. Det er nu op til hvert enkelt team at overholde budgettet både på indtægter og udgifter.

4.       Statusopdateringer

Der er holdt markgrøntmøde med god stemning, men Kirsten og Morten havde hver deres udlægning af, om resultatet var godt!

5.        Kompostplacering

Kompost. Hvert år laves der en stor bunke kompost. I morgen (fredag 25.3.) køres sidste års kompost ud. I maj skal der igen laves kompost af kløvergræs, gødning, pileflis mm. If. Loven kræver, at vi først vender tilbage til en given kompostplads efter 5 år. Vi har brugt tre placeringer på kompostplaceringen og en på marken. Morten ønsker efter samtale med Landbrugsrådet at placere den vest for skoven ved kompostpladsen, dvs på overdrevet. Fåregruppen er blevet spurgt, men er ked af den løsning af mange grunde. Alle har været i god tro, da aftalen med fåregruppen blev indgået, da opfattelsen var, at der blev krævet 4-års-rotation.

En permanent kompostplads skal have fast bund (beton) og afløb, men det er ikke økonomisk muligt, og i mellemtiden har vi låst os fast med aktiviteter på mange af de pladser, som kunne være brugt. Når et område har været brugt til kompost, efterlader det både mange næringsstoffer i jorden og en sammentrykket jord, som det tager år at få i god kultur igen.

Forslaget er for kompliceret til, at der kan tages en beslutning om det på dette møde. Deltagerne skulle have været forberedt med mere fyldestgørende information. Men der blev foretaget en slags kvalificeringsrunde, så forslaget kan forberedes ordentligt til mødet i april. Komposten skal laves i maj.

De relevante grupper inddrages i forberedelsen af punktet til aprilmødet. Det er fåregruppen, Biotopia, Morten og flere? Hvis de ikke kan lave en fælles indstilling, laver de hver deres. Morten tager initiativet til samtale. Henvend jer, hvis I har interesse i det.

Der skal tages en beslutning på næste møde, da komposten skal placeres.

6.       Vanding

Der mangler en til at holde og vedligeholde vandingsmulighederne til hele landbruget. (Ikke selve vandingen) Det har tidligere været Søren T, Regnar, til tider Knud Erik. Alle er væk eller på vej væk. Der skal findes en! Det skal gøres af nogen med teknisk snilde og håndelag, da fejl er dyre. Forslag: Skriv et opslag på Podio. Det gør Morten (som tovholder) og Henrik H, evt. nyhedsbrev, hvis Podio ikke er nok. Det er et meget vigtigt område. Jonas Holm er bragt i forslag.

7.         Heste i Permatopia bilag 3

Kan ikke være beslutningspunkt, da alle grupper ikke er kommet med tilbagemeldinger endnu. Rosa fremlagde kort ideen og fik en række tilbagemeldinger og spørgsmål, som hun besvarede og tager med i indstillingen.

8.      Arbejdssøndage og fælles arbejdsdage bilag 4

Se Jespers forslag. Han opfordrer simpelthen til at vi organiserer både søndage (som Landbrugsrådet/Jesper gerne vil stå for) og andre arbejdsdage, så der altid, dvs hver ugedag er en mulighed for at prøve kræfter med arbejdet rundt omkring i landbruget. Vi kan lade os inspirere af frugthavegruppen, som altid arbejder faste tidspunkter, så kan der altid være plads til en ekstra hjælper eller to.

9.      Eventuelt   

Palle: Maskinteamet er undervejs i et generationsskifte, dog med den udfordring, at de fleste af de nytilkomne kun kan være med om søndagen. Palle er ikke længere tovholder, men koordinerer i hverdagene. Morten repræsenterer maskinteamet på L-Koo. Diesel er blevet meget dyr, og opgaver skal prioriteres.

Palle: Hvad hedder området mellem drivhusene og de nye permanente? Lad os finde et godt, mundret navn!

10.   Evaluering 

Kirsten: Dette møde har været en god anskueliggørelse af, at dagsordenpunkter skal være godt forberedt. Selv med den bedste vilje i verden kan man godt mangle blik for hvilke synspunkter og interesser man kan komme i konflikt med. Forhåbentlig kan Signes forslagsskema hjælpe os til bedre forberedelse.

Ref. Kirsten