De gamle Permanente bede

Oktober 2022

Der er stadig flotte blomster i bedene, selvom det meste er visnet nu.
Det er slut med rabarber og bær for i år. Jordskokkerne er efterhånden godt visne i det store bed mod frugthaven, og det betyder, at de snart kan høstes, hvilket vi begynder på senere på måneden.
Den 23. oktober var jordskokkerne klar til at blive høstet, og den 25. oktober blev 30 kg kørt afsted til en restaurant i København-
I de mindre bede mod vindmøllen er jordskokkerne ikke helt så langt fremme, så de kan høstes senere.
For nylig har vi luget og skåret ned i det brede blomsterbælte ud mod markerne.
Der trænger til at blive luget igen og tyndet ud ved indgangen, hvor det snart ikke er til at komme rundt.

August 2022

Der har været meget flot i bedene hen over sommeren, nu er det meste afblomstret, men der er stadig flot, for aktuelt blomstrer jordskokkerne.
Der er igen enkelte hindbær på buskene, selvom alle solbær, ribs og hindbær ellers blev plukket tidligere på sommeren.
Rabarber er der stadig masser af og efter en pause midt på sommeren bliver der igen høstet og solgt i butikken.
Derudover har vi fundet en masse smågodter i bedene: røde kartofler, salat, løg, persille og tomater.
Jordskokkerne står flot i det store bed mod frugthaven, hvor jorden er virkelig god. I de mindre bede mod vindmøllen er jordskokkerne lavere, lidt blege og der har også været dyr i dem. Da de var mindre, blev en del planter knækket og nu er der gnavet i flere af stænglerne.
For nylig har vi luget i bede og på stier, hvilket der var stort behov for.
Den næste fælles arbejdsopgave bliver at luge og skære ned i det brede blomsterbælte ud mod markerne.

Maj 2022

Al fiberdugen er nu taget af bedene.
Rabarber og frugtbuske står flot og jordskokkerne er så småt begyndt at komme frem.
I den kommende tid skal der luges og beskæres ved blomsterne.
Desuden skal det sidste af vinterkålen spises og der skal skaffes flis, så vi kan få lagt ud på de stier, der mangler et nyt lag.
Vi er også ved at finde en måde at organisere os på, så vi både kan stå for de enkelte bede og drive/udvikle bedene som helhed.

Rabarberne giver godt nu, og der kan leveres både til beboere og til køkkenet.

 

December 2021

Blot til orientering.
Vi er en gruppe på 4 der har overtaget de gamle permanente bede som @Marianne Kromann Andersen alene har plejet så smukt de sidste par år.
Vi har nu lukket bedene af for i år, og glæder os til at pakke dem ud til foråret.
Vi satser på rabarber og jordskokker, og hvad der ellers gemmer sig i jorden dernede bliver en spændende overraskelse:).
God jul til alle:)

Oktober 2021

Det har været et koldt forår, med lidt sen afdækning af bedene og komme i gang med udsætning af planter uden de skulle fryse bort.
Der har været perioder med nærmest tørke, da det har regnet mindre i år, og vanding har været nødvendig især rabarber og salater.
Der har været stor frodighed i bedene, stor biodiversitet er skabt og det er lykkedes Jesper Lund at identificere to nye insekter i bedene.
De permakulturelle bede dyrkes også som skovhave i 2 af bedene, med 4 niveauer. De følger Ridgedales principper ,som også er baseret på Market Gardening. Det er jo interessant at se, hvor meget bedene giver i afkast på et forholdsmæssigt lille areal. Der er ca 120 m2 bede, resten er flisgange.
I skrivende stund er der indtægt på 44.297,00 kr og udgift på 697 kr (i 4 uger har KE ikke kunnet sælge på marked pga sygdom, det betyder ca 5.000,00 kr i manglende indtægt, højsæson for buketter)
Nu er afgrøderne ved at tage slut, kun tallerkensmækker, spiselige blomster, buketter og jordskokker sælges stadig.
Krydderurter: alle er flyttet til bede ved drivhusene, for at blive etableret i et nyt stort krydderurtebed
Bedene lukkes nu så småt ned og vinterdækkes lidt efter lidt.

NYT TEAM I DE GAMLE PERMANENTE BEDE

Der er nu sat et nyt hold, som overtager ansvaret for bedene. Vi har haft et par møder og jeg har foreslået indskrænkning af afgrøder for overkommeligheds skyld. Se medsendte bilag.
Der er skema med alle bede og oversigt over 2021 beplantning af bedene. Der er tilsvarende en opremsning af, hvad de enkelte bede indeholder, samt hvor planter kommer fra.( dette af hensyn til læring, men også øko-kontrollen)
Der er et bilag, hvor der er håndskrevet forslag til kommende afgrøder i bedene.
Et arbejdstidsskema, som er ganske nyttig med information om arbejde og tidspunkter på sæson.
Teamet består af: Peter Nielsen, Louise Obel, Helga, Signe Glahn
Peter Nielsen: har ønsket ansvar for 2 bede med jordskokker, det ene bed med tidlig sort er tømt og nye knolde sat, bedet gødet og givet kompost, samt dækket med dug til vinter. Det andet bed/læhegn er knap færdigvokset (november).Jordskokker graves op i november, nye sættes og bedet gødes. Det er et åbent bed, da det fungerer som læhegn.
Louise Obel : har ønsket ansvar for 5 bede med frugtbuske. De 3 bede er etableret 2020 med : ribs, hindbær, solbær og stikkelsbær. Et bed er anlagt nu okt 2021 og klar til at plante frugtbuske/læhegn.
Et bed mangler klargøring. Flis er virkelig påtrængende ved de etablerede bede. Der mangler vinterafdækning i 4 bede.
Helga: har ønsket sig rabarber. De 3 bede er etableret, et fjerde skal startes ved at dele Spangenberg-rabarber, sætte dem i et renoveret bed.
Alle bede skal gødes og vinterafdækkes. De 2 andre bede er med Viktoria-rabarber, som skal give afkast 2022 (de er sået 2019)
Signe Glahn: har ønsket 2 ”vilde” bede. Det ene med forskellige hvidløg og sikkert selvsåede krydderurter, bedet er vinterdækket. Det andet bed er grøngødning i form af honningurt og senere diverse selvsåede blomster. Bedet er delvis vinterdækket.
Marianne: har lovet at give viden i form af praktisk information og vejledning i bedene, høster bedene færdig, og så overgår de et for et til det nye team.

TAK FOR LÅN

Jeg har været meget glad for at arbejde med de gamle permanente bede.
Jeg er privilegeret at kunne gå, når det næsten passer mig. Stilheden, morgener, sidst på dagen, lærker, insekter, harer, fasan, agerhøns, gærdesmutte, vipstjert, mus og mange, mange blomster, at føle og se planter gro, gør mig glad.
Jeg har egentlig opnået det, jeg gerne ville: at skabe en oase, mangfoldighed, biodiversitet, permakultur, bæredygtigt, nyttigt, udbytterigt, læringssted.
Jeg har synliggjort stedet blandt andet med skilte for at skabe nysgerrighed og lyst til at gå bag gærdet og kigge.
Jeg har udfordret mig selv på arbejdstid og -evne, opfindsomhed for at finde måder at afsætte afgrøderne på. Desværre lykkedes det kun i ringe grad at afsætte til KP -køkkenet.
Jeg har ønsket at vise, at selv på en lille, lille plet kan der driftes intensivt og med økonomisk gevinst.
Jeg er tilfreds og overgiver det til nye med stor tilfredshed over at bedene ønskes bevaret og dyrket fortsat.
Marianne

Maj 2021

Afdækningen af bede, fjerne og opmagasinere sten og træstammer. Flis lægges på de resterende gange mellem bedene
Planter fra priklehuset, sættes i lille drivhus til hærdning og passes derfra med natlig overdækning,
Midt/slut maj, skal der plantes ud i bedene. Stiklinger fra solbær, stikkelsbær skal plantes i bedene
Ukrudtsbekæmpelse, en evig arbejdsopgave
Såning af blomsterbælte langs bedene, Høste rabarber, krydderurter
Der er lavet nye skilte med oversigt over bedene angivet med nummer, og så kan nummeret findes i teksten og det fremgår så, hvad er plantet/sået og hvor det oprinder fra.

April 2021

Bedene er stort set stadig overdækket, det er koldt og dækningen varmer jorden, og reducerer ukrudtsvækst.
Der er sat røde kartofler i 3 bede, som er dækket igen.
Rabarber skyder fint, trods overdækket. Fiberdug fjernes snarest.
Der er sået salat, til forsøg udplant som blandet pluk. Stolt Kavaler, Squash, Koriander, Løvstikke er sået.
Delvis lagt flis på gangene, forventer at afslutte, når der kommer mere egeflis 7+8/5.

Januar 2021

Tiden er kommet, hvor de gamle bede udskiller sig fra de nye permanente mht arbejdstildeling og tovholder.
I sæson 2019 førte et ønske om at nedlægge de gamle bede pga lang distance til arbejdsområdet og at de skulle reetableres efter 3 sæsoner, til at jeg tog ansvar for de 3 gamle bede.
Vi troede nok alle i teamet, at vi kunne overskue nyt og gammelt også mht arbejde, hvilket har vist sig urealistisk af årsager, som affolkning i team og tovholder, samt udvidelse af de gamle bede.
Konklusionen er for mig nu, at de nye og gamle bede er 2 uafhængige områder.

Alle "De Gamle Permanente" bede er anlagt ud fra permakultur og inspiration fra Ridgedale, som driver Market Gardening, der er produktionsorienteret.
Det kan være svært at være produktionsorienteret i KP, da vi ikke kender afsætningsmuligheder og derfor ikke kan planlægge bedenes drift.
Bedene er forsøgsbede, men også forsøg på at afspejle mulig produktion på et lille intensivt område.
Skitse over områdets bede
Alle planlagte bede har fået et nummer. Der er beskrevet, hvad bedene indeholder, samt hvor planter stammer fra aht økologi-kontrollen, men også for vores egen interesse i KP.
Skitsen og beskrivelse vil blive opsat ved bedene, når beskrivelsen er renskrevet.
Tidsforbrug
For mig et godt arbejdsredskab til synliggørelse af forbrugt tid generelt, og hvor de store arbejdsområder ligger mht tidsforbrug henover en sæson. Etableringsfaserne af nye bede: nov. 2019, april 2020 og nov. 2020, er afsluttede. Fremadrettet vil arbejdet være vedligehold, da området ikke skønnes at udvides yderligere.
Arbejdet i bedene ligger primært i april — oktober, da salater ikke er relevant fremadrettet.
Regnskabet
Er et arbejdsredskab til inspiration, som afspejler mængden af afgrøder, sæson samt mulighed for afsætning. Alt hvad der arbejdskraftmæssigt er gået ud fra teamet, omsat til indtægt.
Hvad giver indtægt i forhold til arbejdsindsats og hvad gør ikke? Skal afgrøder udgå af sortiment ved at sammenholde tid og indtægt?? Osv
Udgifterne er også et arbejdsredskab, som afspejler her og nu behov, men også permanente investeringer, såsom stolper, fiberdug, kroge, flerårige planter.
Småindkøb overses ofte i den store sammenhæng, men beløber sig også til noget: plastikposer, gummibånd, blomsterpapir, snor, skilte til bede etc.
Måske det kan inspirere til fællesindkøb for alle teams og løgrum.
Hvad købes af frø og planter, og gav det afgrøde?? Noget egner sig måske ikke til dyrkning på tænkte måde osv, igen kan hentes masser af information.

November 2020

Høsten er slut, det må siges at være gået over al forventning. Blomster og biodiversitet er gået op i en højere enhed, også mht til indtægt for KP, da det har bidraget til mange øko-buketter
Alle jordskokker er taget op, der er 100 kg+ på 8 m2, det må siges at være godt. De er store, fine, sprøde og mineralske. Der er sat 15 m læbælte mod vest i form af jordskokker i forlængelse af det læhegn, som er lavet af fiberdug.
Der er også sat nye jordskokker i det gamle bed, gødet og vinterdækket.
Rabarberbede er restaureret og fra Brinkholm er indkøbt supplerende planter, da Camilla Plums rabarber svigter lidt.
Alle 3 bede er gødet godt og vinterdækket.
Der er anlagt 3 nye læbede mod øst, tilplantet med ribs, hindbær, solbær og stikkelsbær, de 2 sidste har moderplanter som har leveret stiklinger, der håbes at sætte sig til udplantning i foråret. Alle bede er gødet og vinterdækket med fiberdug, noget af dugen er indkøbt som eco-friendly. Der er forskellige småforsøgsbede, alle bede vil blive kortlagt og sat på tavlen nede ved bedene henover december forhåbentlig. Planen er at bedene nummereres og herefter beskrives planter i bedene, samt hvor de kommer fra. Måske det letter mht øko-kontrollen.
Langs kørevejen er sat kulsukkerrod, og stien ind til bedene er rykket til ca midten, Gangene mellem bedene vil blive dækket med flis i vinter/forår, når der kan købes flis fra kernen af rødel.
Der mangler lidt småoprydning, men ellers er bedene gået i vinterhi til april. Så håber afdækningen af bedene holder til blæsten.🌈 Der er nu helt lukket ned her.

For at dække næste års udgifter sælges der nu juledekorationer.

Oktober 2020 

 Arealet for området er ca 200 m2, tæller 11 bede, som svarer til 100 m2 dyrkningsområde Der er stadig en del at høste i bedene til salg i KP, og Markeder i KBH. Ligeså har H15 aftaget pæne portioner. 
Der laves budget for al salg og al slags indkøb. Alle indkøb er en donation. Der laves tidsregnskab for samtlige aktiviteter i bedene. Dette giver viden om ,hvad det kræver mandskabsmæssigt, hvis bedene ønskes udvidet efter de nuværende principper
Der er taget initiativ til at få de små teams koordineret mht ønsker om planter, salg m.m. så vi ikke konkurrerer med hinanden, men understøtter hinanden.
Der er i samarbejde med Morten lavet tiltag til udvidelse af området, således at der kommer en række bede mod øst med f.eks ribs, solbær , hindbær, stikkelsbær, solberry. Bedene skal bidrage med læ -nd i de oprindelige bede.

Marts 2020

Der er forsøgsvis lavet et læhegn for vestenvind og rundt om området er plantet Ribsbuske og lidt Aronia samt Kulsukkerrod, som er mineralrig og god i kompost eller jorddække. Vi anlægger 3 nye permanente bede i den sidste uopdyrkede trekant syd for de gamle bede, hvori vi vil dyrke rabarber af forskellige sorter. Desuden vil vi dyrke en del forskellige et-årige grøntsager og tidlig salat, mest med henblik på at se hvad disse bede kan fremfor marken. Det være sig arbejdstimer, afkast, kvalitet og vanding.