Referat af møde i

LANDBRUGSKOO, torsdag d. 21. oktober 2021

Til stede: Bente, Thomas R, Morten, Sasse, Anders, Palle, Erik B, Bodil, Kirsten, Jesper L, Aase, Lene V, Anne T, Helle Bi, Tove

Afbud: Karen K, Bjarne

 

TOVHOLDER OG REFERENT TIL NÆSTE MØDE D. 29. NOV.

Tovholder: Kirsten, Referent: Jesper L.

 

ØKONOMI v. Bente

bilag1

Samlet set er salget større end budgetteret, især pga salg til restauranter (bilag2); udgifterne er en smule over budgettet.

Det er på tide, at teams ser på budgettet for det kommende år. For at holde styr på likviditeten ønsker bestyrelsen at budgettet opgøres månedsvis. Bente udsender skabelon. bilag3 Der bør foreligge teams-budgetter til næste møde i LandbrugsKOO.

Kommentarer:

Morten: Hvordan vi planlægger driften til næste år, og dermed budgettet, afhænger af, hvor fællesskabet ønsker, at (mark)landbruget skal bevæge sig hen.

Tove: bestyrelsen vil gerne have budgetter medio november, såfremt det er muligt. Der kan være tvivl om der skal regnes med eller uden moms – hvis du er i tvivl, så spørg Rasmus B.

 

HØST OG MARKARBEJDE RESTEN AF ÅRET

Morten: går på vinterpause fra november. Der mangler at høstes en del kartofler (forhåbentlig bliver der rykket søndag), samt selleri, hvidkål, rødkål, græskar mm. Men ingen grund til panik.

Mens Morten er væk, skal der sættes 2 bede hvidløg, og 10 jordbærbede skal holdes rene.

Lene V: der er også æbler, der skal plukkes.

 

RESTAURANT-LEVERINGER VINTEREN OVER

Hvis vi afbryder leverancerne til restauranterne vinteren over, risikerer vi at miste vores gode forbindelser. Derfor foreslår marklandbruget en løsning, hvor Morten henter varer til restauranterne én gang ugentligt. Morten og Jesper L koordinerer høst/pakning, så Morten blot skal hente varerne. Mortens tidsforbrug vil betyde yderligere 2½ uges afspadsering, og der til kommer kørselspenge: 250 kr. pr. tur – i alt ca. 4.500 kr. En umiddelbar vurdering er, at vi nok skal tjene pengene ind gennem salget, men Bente og Bodil fremskaffer talmateriale om, hvad restauranterne køber ift. hvad vi kan tilbyde/har på lager gennem vinteren.

Lene og Leif kan evt. tage nogle leveringsture.

Dette bringes videre til Mortens kommende møde med bestyrelsen (der som arbejdsgiver bestemmer den slags.)

 

EVT. ETABLERING AF LÆHEGN/KVASHEGN TIL VINTER

(bilag 4)

Palle foreslår, at vi overvejer at anskaffe et jordbor (til montering på traktor). Så behøver vi ikke at stresse med at klare alt på én dag - som hvis vi lejer - men vil kunne bruge det fremover i vores eget tempo, og til fremtidige opgaver. Morten finder ud af, hvad et sådant kan købes for.

En placering mellem Jørslevvej og frugthaven vil give mest læ-effekt (da markgrønt-arealet er mest udsat for blæst) – og en placering fra Nye permanente til pilevolden vil kunne give meget til de værende og kommende aktiviteter fra Nye permanente til drivhusene, også udnyttelse af læhegnet til halvskygge-afgrøder og som understøttelse for klatre-afgrøder.

LandbrugsKOO bakker op om idéen – for begge mulige placeringer. Realiseringen er så op til, at nogen tager initiativet.

 

STATUSOPDATERINGER FRA TEAMS

Andegruppen ønsker at være en del af Nye permanente teamet.

Morten – og mødet – erklærer sin respekt for Mariannes indsats med at skabe, drive og overdrage Gamle permanente, og sender kærlige tanker.

 

FORSLAG OM OPDELING AF LANDBRUGSKOO

Anders: LandbrugsKOO er for stor en gruppe – indholdsmæssigt er det for spredt, så vi får lange møder uden at nå til bunds. Samtidig er FællesarealKOO for småt.

Morten: LandbrugsKOO´s områder svarer til det af vores areal, der er certificeret øko-landbrug.

Bodil: Der sker et salg af honning, frugt, æg mm – en udskilning af denne økonomi kræver ekstra regnskab/arbejde. Måske skal LandbrugsKOO have flere end to repræsentanter i Hovedkredsen.

Kirsten foreslår, at vi tænker i retning af ”sub-KOO´er”, som med længere mellemrum samles til fælles LandbrugsKOO´er.

Anders gentænker forslaget og vender tilbage.

 

NOTAT OM FREMTIDEN FOR LANDBRUGET

Notatet (bilag 5) er blevet til som et resultat af samtaler blandt folk i og omkring landbruget, og som afsendere står: Bente, Morten, Palle, Anders, Kennet og Bodil.

Notatet er også givet til bestyrelsen (som også ser på en nytænkning af ”2-timers forpligtelse”).

Tovholder/Kirsten: formålet med at behandle notatet nu og her er at forstå og bidrage med nye idéer og vinkler. Afsenderne kan så udvikle notatet, og på næste LandbrugsKOO genoptager vi behandlingen.

Sammenskrivning af svar fra Morten, Kennet, Bodil, Bente og Palle

Baggrunden for udspillet er, at der blandt centrale tovholdere i landbruget har bredt sig et mismod over at stå alene med meget arbejde og ansvar, samt en usikkerhed på, hvor meget fællesskabet bakker op om landbruget - på trods af, at det går fint med at producere og sælge. Langt hen ad vejen fungerer ”2-timers forpligtelsen” ikke, og skaber tillige dårlig samvittighed for de, der ikke dukker op, og irritation for de, der gør.

Landbruget har bevæget sig i retning af øget produktion, brug af frivillige og salg til restauranter. (Første prioritet er til stadighed selvforsyning.) Vi ønsker, at fællesskabet tager stilling til denne retning, og medvirker til at udstikke kursen fremover.

Ang. Kompensation:

Nogle tovholdere har følt sig nødsaget til at melde sig ud af fællesspisningen, da det daglige arbejde i landbruget ikke levner kræfter til at gå i køkkenet (i sommerhalvåret). Det er en barsk konsekvens at blive afskåret fra at nyde fællesskabet og arbejdets resultat. (Mens man kan iagttage, at en del udebliver fra deres tjanser i landbrugsarbejdet – uden konsekvens.) Derfor er tanken om kompensation i form af fritagelse fra køkkentjans kommet på bane.

Kennet: kriteriet for at opnå kompensation kan være, at indsatsen bidrager til vores fælles økonomi, og at arbejdstiden nærmer sig et fuldtidsarbejde.

Ang. Teams og arbejdskraft:

Deltagelse i teams skal baseres på frivillighed, så man kan regne med hinanden. De, der ikke dukker op – i nogle teams op til halvdelen – skal ikke melde sig.

Mange arbejdsopgaver lander hos tovholderne, så det er også en bestandig opgave for tovholderen at inddrage/uddelegere.

Ang. ”Lærings-sted”

Vi skal udvikle og ”formalisere” læringen for de frivillige, således at vi sikrer, at de kommer rundt i de forskellige teams, og at de kommer igennem et pensum af den permaviden, vi kan præsentere. Ligeledes håber vi, at lyst til lære kommer til at betyde mere ift. sur pligt for så vidt angår beboere.

Opbygningen af et ”udviklings- og demonstrationsområde for permakultur” (i området fra Nye permanente til drivhusene) vil understøtte dette.

--

Tove: Med afsæt i nogle af de samme betragtninger om problemer med 2-timers forpligtelse, er der i Hovedkredsen gang i en proces om at gentænke, hvordan vi arbejder med arbejdsbidrag/forpligtelse og prioritering af basis-opgaver.

 

ETABLERING AF FÅREHOLD v. Sabine og Thomas R.

(bilag 6)

Ønsket er at drive dyrehold med holistisk afgræsning, så vidt muligt uden tilskudsfodring.

Gruppen bag initiativet har overvejet hold af forskellige arter, bl.a. kvæg, men er kommet frem til at får er den bedste løsning ift. de betingelser og ressourcer, vi har. Og peger på racen ”Spelsau”, en robust nordisk race, der spiser bjørneklo og giver uld.

Tegningerne over hegnsføring er kun skitser, og hegnene kan evt. føres ud til skel. Der er forskellige meldinger på, om/hvordan blomsterengen kan medtænkes, der skal tales med hundelufterområdets ansvarlige, og der skal tages hensyn til evt. stiføring og maskinadgang.

Fårefolden vil inddrage ca. ¼ af det areal, vi pt. bruger til produktion af kløvergræs til kompost/gødning. Måske kan der kompenseres for dette, ved at vi undlader at lade en del af slettet ligge til jordforbedring? Måske skal marklandbrug medtænke produktion af fåre-foder ved at lave ensilage af noget af slettet? Morten, Jesper L og fåregruppen taler videre om dette.

Der skal med bestyrelsen aftales en økonomisk og juridisk ordning. LandbrugsKOO foreslår en 5-årig aftaleperiode.

 

PUNKTER TIL NÆSTE LANDBRUGSKOO D. 29. NOVEMBER:

-        Notat om landbrugets fremtid

-        Evt. opdeling af Landbrugskoo

/Jesper